Már három párt fordított hátat az államfőnek

Szerdára már három párt hátrált ki a brazil kormánykoalícióból, és így a brazil elnök, Dilma Rousseff mögül, aki emiatt még közelebb került a bukáshoz: alkotmányos leváltásához.

Ehhez a brazil kongresszus hétfőn tette meg az első lépést: az alsóház úgynevezett impeachment bizottsága megszavazta, hogy megalapozottan indítható eljárás az államfő ellen a költségvetési törvények megsértésének gyanújával, nevezetesen amiatt, hogy Rousseff 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták, továbbá, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét.

A bizottság döntése után a brazil kongresszus teljes alsóházának kell szavaznia az eljárás megindításáról. Ez vasárnap várható. Ha az 513 képviselő legalább kétharmada, 342 igennel voksol, akkor az indítvány a felsőház elé kerül. Ott már elég az egyszerű többség ahhoz, hogy meginduljon az eljárás az államfő alkotmányos leváltására.

A három párt távozása a kormánykoalícióból értelemszerűen az elnököt leváltani akarók táborát teheti népesebbé, de nem automatikusan és nem egy emberként: tagjaik között ugyanis vannak, akik nem örülnének Rousseff távozásának, így nem biztos, hogy megszavazzák a leváltási indítványt.

Kép: Dilma Rousseff 2011-ben (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez