“Ezt muszáj megnézni” – a vajdahunyadi vár

A Világszám eheti adásában ismét dr. Kiss Róbert Richard kalauzolt el minket Erdélybe az Inforádión. Ez alkalommal a vajdahunyadi várról szólt a műsor.

Nemrég Erdély szépségeiről mesélt nekünk dr. Kiss Róbert Richard, most pedig szó volt a vajdahunyadi várról, ami szintén nincs túl távol Budapesttől, mégis előfordulhat, hogy nem is gondolunk rá, mint utazási célra.

A körülbelül tízórás autóutat egészen jó minőségű utakon tehetjük meg, amikor pedig beérünk a városba, egyből szembetaláljuk magunkat a híres roma palotákkal, melyeket talán a legjobban Bánfihunyadról ismerhetünk. A két település között komoly rivalizálás folyik ezen a téren.

A vár látványa természetesen mesébe illő, ráadásul egy függőhídon jutunk be az építménybe. A nyitvatartás miatt általában nem kell aggódnunk, ugyanis ritka, hogy komolyan betartaná a helyi személyzet. Inkább addig van nyitva, amíg ember és jó idő van. Persze nem olcsó egy jegy, 25 lejbe kerül, ami átszámítva majdnem kétezer forint.

A kívülről gyönyörű vajdahunyadi vár belülről már máshogyan fest. Ugyanis találkozik a klasszikus berendezés és az Európai Uniós pénzből készült felújítások stílusa, ami sokszor hagy kívánnivalót maga után. Persze akadnak kiválóan berendezett szobák, de sokszor szinte csak tárolóként használnak termeket.

Nagyon jó viszont, hogy a látogató teljes szabadsággal járkálhat a vár bármely részén, így tényleg mindenki a maga tempójában és stílusában fedezheti fel az építményt. Így aztán a vajdahunyadi vár egyértelműen az “ezt muszáj megnézni” kategóriába tartozik, főleg, hogy ennyire könnyen megközelíthető itthonról.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez