“Terrortámadás” – ketten válságos állapotban vannak a jeruzsálemi buszrobbantás 21 sérültjéből

Terrortámadásnak minősítette az izraeli rendőrség a tegnapi robbantást, melyet egy üres buszon követtek el Jeruzsálemben, alig néhány nappal a pészah előtt. Évek óta ez az első buszos robbantás Izraelben.

Kezdetben műszaki hibára gyanakodtak a hatóságok, arra, hogy a busz benzintartálya robbant fel, és aztán terjedt át a tűz a mellette álló járművekre. De most már terrortámadásról beszélnek, legalábbis Netanjahu kormányfő annak minősítette a történteket. A rendőrség is erre hajlik, de miután a támadó még ismeretlen, egyelőre egyértelmű kijelentést nem tett. Az izraeli rádió szerint házilagos készítésű pokolgép robbanhatott, a tank lángra lobbant, és a tűz átterjedt a szomszédban álló járművekre, így egy olyan autóbuszra is, amelyen utasok voltak.

Összesen 21 ember sérült meg, kettő állapota válságos. A robbantás alig egy héttel azután történt, hogy Netanjahu kormányfő bejelentette: az utóbbi időben visszaestek az elmúlt hónapokban gyakori késeléses merényletek. Izraelben még mindenkiben élénken élnek azok az idők, amikor a második intifáda idején több száz izraelit öltek meg buszrobbantásos merényletekben. A miniszterelnök azt ígéri: végére járnak annak, hogy hol is készült a mostani bomba, és felelősségre vonják a támadóskat.

A Gázai övezetet irányító Hamasz üdvözölte a robbantást, de felelősséget nem vállalt érte. Szóvivője, Szamu Abu Zuhri szerint ami történt, az természetes reakció “Izrael bűneire”.

Néhány órával korábban az izraeli hadsereg bejelentette, hogy felfedezett és megsemmisített egy Gázából Izraelbe vezető alagutat. Ez az első a 2014-es háború óta. A Hamasz fegyverek tárolására használja az alagutakat, és emberei is ezeken keresztül szivárognak át a határon, hogy izraeliek ellen hajtsanak végre támadásokat. Az al-Kasszam brigádok, a Hamasz katonai szárnyának szóvivője akkor kijelentette: az alagút csak “csepp azoknak a dolgoknak a tengerében, amiket a Hamasz most készít elő”.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez