Izraelben tüntettek a kegyetlen Afewerki-rezsim ellen

Több száz eritreai menekült vonult az utcára Tel Avivban, hogy felhívják a világ figyelmét hányatott sorsukra és tiltakozzanak hazájuk könyörtelen diktátora ellen. A tüntetők kék sapkákban meneteltek, ezzel is jelezve, hogy az ENSZ-től várnak konkrét lépéseket a diktátor ellen.

Az Európai Unió izraeli külképviselete előtt vonultak fel az eritreai menekültek, mindvégig azt harsogva : „Takarodj diktátor”, Hajrá Genf” – közölte az AFP hírügynökség.

Az utcára vonuló kelet-afrikai menekültek jelezték, hogy hazájukban lehetetlen élni, az Afewerki-rezsim ugyanis az élet minden területét korlátozza, könyörtelenül megbüntetve azokat, akik egy rossz szót is mondanak róla. Az egyik tüntető ezért nem véletlenül fogalmazott úgy: „Ha most Eritreában lennénk, akkor már rég halottak lennénk”. A kelet-afrikai országban ugyanis bármilyen tiltakozás szigorúan tilos, hosszú börtönbüntetés jár érte, ami felér egy halálbüntetéssel.

„Afewerki nem csak diktátor, gyilkos is” – mondták sokan a tömegben, jelezve azt is, hogy hazájukban nap mint nap tűnnek el emberek, akiket végül soha nem látnak viszont. Sok felvonuló egyébként fiatal férfi volt, akik a kötelező, több évig tartó sorkatonai szolgálat elkerülése miatt döntöttek úgy, hogy életüket kockáztatva elhagyják az országot. A sorozás ugyanis rendkívül kegyetlen módszerekkel zajlik, az élelmiszerhiány pedig nemcsak a civil lakosságot, de a hadsereget is súlyosan érinti, beleértve minden egyéb más dolgot, amiért az emberek hazájuk elhagyására kényszerülnek.

Az eritreai menekültek üdvözölték az ENSZ nemrég kiadott jelentését az országukról, amiben szinte minden benne van, ami elől elmenekültek. Az ENSZ emberi jogi szerve ugyanis részletesen beszámolt arról, hogy a rezsim milyen eszközökkel tartja elnyomása alatt az országot, büntető táborokat tartva fenn, ahol embertelen körülmények között tartják fogva és dolgoztatják a politikai elítélteket.  Az ENSZ adatai szerint az idén már több mint 47 ezer eritreai kért menedékjogot, főként Svédországban, Németországban, Hollandiában és Svájcban. Izraelben pedig körülbelül 36 ezer eritreai tartózkodik, akik több ezer kilométert tettek meg Szudánon, Egyiptomon és a Sínai-félsziget sivatagján keresztül, hogy eljussanak Izraelbe. Többségük egyénként már évek óta a zsidó államban tartózkodik, bízva abban, hogy egyszer majd csak eljut Európába.

kép:jta.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez