Miért éppen Isztambul?

Nem véletlenül sejtik az Iszlám Államot az isztambuli reptéri vérengzés mögött a török hatóságok. A szcenárió nagyon is hasonlít a brüsszeli légikikötő elleni áprilisi támadáséra. De miért éppen a török város repülőterén csaptak le most a merénylők?

Törökország nem turistáknak való vidék. Nem kell ahhoz elemzőnek lenni, hogy kitaláljuk: ez az üzenete a legkevesebb 36 halálos áldozatot és több mint 140 sérültet követelő összehangolt öngyilkos merényletsorozatnak. Az Atatürk a világ 11. és Európa 3. legforgalmasabb repülőtere. Az utóbbi címet tavaly hódította el Frankfurttól, évi 61 millió utassal.

A terroristák ott próbálnak ütni, ahol a legjobban fáj. Az utóbbi hónapok törökországi robbantásai közül nem egynek volt a célpontja turistalátványosságok környéke, sok külföldi vendég is volt az áldozatok között. Az idegenforgalom jelentősen visszaesett, különösen az orosz turisták távolmaradását sinyli meg a török gazdaság. A napokban a kormány megpróbált javítani a helyzeten. Bocsánatot kért az orosz harci gép turistabojkotthoz vezető lelövése miatt, Izraellel pedig felújítja a diplomáciai kapcsolatokat.

Miközben a kiegyezésre tett kísérletet Moszkvával és Tel Avivval, Ankara a korábbinál aktívabban szállt be a terrorista célpontok támadásába Irakban és Szíriában – a célkeresztben főként az Iszlám Állammal.

A brüsszeli reptéri támadással való hasonlóságokon túl ez az egyik oka annak, hogy az Iszlám Államot gyanítják az éjszakai vérengzés mögött. Meg az is, hogy a szemtanúk fekete ruhás támadókról beszélnek.

“Akárcsak a brüsszeli támadás, az isztambuli is gondosan tervezett és kivitelezett akciónak tűnik – a cél az volt, hogy minél több embert öljenek meg. A célpontot pedig úgy választották ki, hogy minél több külföldi legyen az áldozatok között” – mondta az Al-Arabiya pánarab telvíziónak Aykan Erdemir volt török parlamenti képviselő, aki ma a washingtoni székhelyű Foundation for Defense of Democracies vezető elemzője.

Szerinte kétfajta logika érhető tetten az ilyen támadások mögött. Terrorcsoportként az ISIS már korábban sikeresen toborzott török fegyvereseket, és miután erről a továbbiakban sem akar letenni, igyekszik elkerülni, hogy olyan célpontra csapjon le, ahol kizárólag törökök lennének az áldozatok. Másrészt azért veszi célkeresztbe az ikonikus idegenforgalmi látványosságokat és azokat a helyeket, ahol zömmel külföldiek fordulnak meg, mert csapást akar mérni a turizmuson keresztül a török gazdaságra, hogy ezzel is gyengítse a kormányt.

Januárban 10 külföldi halt meg, főként németek, amikor a Sultanahmet kerületben robbantotta fel magát öngyilkos merénylő. Márciusban újabb öngyilkos robbantás volt az utazók közt is népszerű Istiklal utcában, akkor három izraeli és egy iráni áldozat maradt a helyszínen. Júniusban rendőrbusz mellett robbant autóbomba, szintén isztambuli turistalátványosságok közelében: 14-en haltak meg a Vezneciler kerületben.

Suleyman Özeren ankarai terrorszakértő is úgy véli: a mostani támadás Törökország egyik legfontosabb stratégiai központja, az Atatürk reptér ellen tovább mélyítette azt a globális értelmezést, hogy Törökország többé nem biztonságos ország a külföldieknek. Az Iszlám Állam folyamatosan azt kommunikálja, hogy a “hitetlenek” országait támadja, és a muszlim Törökország próbálkozásai a viszony normalizálására Oroszországgal és Izraellel feldühítették a terrorszervezetet – arra késztették, hogy megtorló lépéseket tegyen – mondja Özeren.

Aki szerint a több éve tartó háborúk Törökország likacsos iraki és szíriai határán át eljutott a török nagyvárosokba. Ezért a török hírszerzésnek aktívabbnak kell lennie a megelőzésben.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett azzal, hogy emberei követték volna el az éjszakai öngyilkos merényleteket Isztambulban. Özgür Ünlühisarcikli, a Német Marshall Alap ankarai irodájának igazgatója azt mondja: az ISIS általában nem veri nagydobra a törökországi merényleteit, szemben a másutt elkövetettekkel. “Jóllehet vannak okok arra, hogy azt higyjük: az Iszlám Állam a felelős a történtekért, kicsit sem lesz meglepő, ha ezt nem fogja bejelenteni.”

Erdogan elnök közleményében arról is szólt, hogy a Ramadán idején elkövetett támadás világossá teszi: a terrorizmus nincs tekintettel hitre vagy értékekre. És azt sürgette, hogy a világ, különös tekintettel a nyugati országokra, fogjon össze. Hisz “a bombák, amelyek most Isztambulban robbantak, a világ bármely városának bármelyik repülőterén robbanhattak volna”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez