Szövetségi vizsgálat tárja fel, mi történt Louisianában

Az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium nyomozást indít a Louisianában történt vélhető rendőri túlkapás ügyében – jelentette be a louisianai kormányzó. A keddi incidens során egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete férfit.

John Bel Edwards, a déli Louisiana állam kormányzója sajtóértekezleten közölte, hogy a washingtoni igazságügyi minisztérium szövetségi vizsgálatot indít a kedden délután agyonlőtt 55 éves Alton Sterling ügyében.

A fekete Sterlinget, aki vitába keveredett két intézkedő rendőrrel, az egyik fehér rendőr agyonlőtte Baton Rouge-ban, Louisiana fővárosában. Sterling egyike annak a több mint ötszáz amerikainak, akit az idén rendőrök lőttek agyon.

Az ötgyermekes férfivel történtekről valaki mobiltelefonon videófelvételt készített, s ezen jól látható, hogy a férfit az egyik rendőr leszorította a földre, a másik pedig azonnal belelőtt.

A  felvétel kedden késő este felkerült az egyik közösségi portálra, ennek nyomán pedig szerdára virradóra tiltakozási hullám bontakozott ki a louisianai fővárosban. Közben az egyik szemtanú azt állította a helyi televíziós castorna híradójában, hogy a fegyvertelen férfiba négyszer, vagy hatszor lőtt bele a rendőr.

Edwards kormányzó szerint “nagyon súlyosak az aggodalmak”. A két intézkedő rendőrt azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldték, és a louisianai illetékesek és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ileltékesei is megindították a nyomozást.

Sajtókonferenciát hívott össze Baton Rouge rendőrfőnöke, Carl Dabadie is, aki “szörnyű tragédiának” nevezte a történteket, de hozzátette, hogy tudomása szerint az agyonlőtt férfinál fegyver volt. “Nagyon sok  dolog van, amit nem értünk, jómagam is keresem a válaszokat” – nyilatkozta a rendőrfőnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez