Több ország is utazási figyelmeztetést adott ki – az USÁ-ra

Két arab ország is arra figyelmezteti polgárait, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek, ha az Egyesült Államokba utaznak. Eddig inkább az amerikaiakat figyelmeztették arra, hogy ne induljanak el ide vagy oda, és vigyázzanak erre meg arra.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma egyaránt arra hívja fel az utazókat. hogy biztonságuk érdekében kerüljék el a zsúfolt helyeket és a tüntetéseket. Mert ezeken erőszak bontakozhat ki. A figyelmeztetést a pénteki dallasi lövöldözés után adták ki.

Bahreinben magában a brutalitás egyébként nem egészen ismeretlen. A Perzsa-öbölben fekvő apró királyságban több mint 80 tiltakozót öltek meg 2011-12-ben, amikor rendőrrohamok oszlatták szét a síita többség tömegmegmozdulásait a szunnita hatalom ellen.

De nemcsak a közel-keleti országok aggódnak most: a Bahama-szigetek a polgárai közül mindenekelőtt a fiatal fekete férfiakat inti attól, hogy konfrontálódjanak a rendőrökkel az Egyesült Államokban –  ami az elmúlt hét fejleményei után nem is csoda. 

Az Egyesült Arab Emírségek már egy másik figyelmeztetést is kiadott a napokban, amiben arra hívta fel az arabokat, hogy hagyják otthon a hagyományos ruhadarabjaikat, ha a tengeren túlra indulnak. Egy üzletembert ugyanis az öltözéke miatt terroristának véltek és nagy rendőri erővel rohantak le a szállodájánál nemrég Ohióban. 

Meglehetősen ritka, hogy nem az amerikaiak adnak ki utazási figyelmeztetést más országokra, hanem azok – rájuk. De azért nem példa nélküli. Kanada évek óta arról informálja polgárait, hogy óvatosan a déli szomszédnál, ott több az erőszakos bűnügy, mint odahaza. A briteket pedig arra hívja fel a londoni külügy: ne tréfálkozzanak az Egyesült Államokban azzal, hogy bomba van náluk. Főleg a reptereken ne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez