Sokk Egyiptomban: 12 éves fiú vett feleségül egy 10 éves lányt

Megrázta az országot a legújabb gyerekházasság, az ifjú pár kora. Egyiptom egyes vidéki területein még a 21. században is él a hit, hogy a termékenységnek csak jót tesz, ha minél előbb nekilát a szülésnek egy nő. Vagy kislány. Az országban egy tavalyi adat szerint az összes megkötött házasság 15 százaléka gyerekházasság.

Kairótól mindössze 120 kilométerre fekszik Al Maszara falu, a Nílus deltájában. Ott került sor a törvényeket megkerülő esküvőre. Ami állítólag igencsak fényes volt. Az örödik osztályos menyasszonyt és a hetedikes vőlegényt, valamint vendégeiket énekesek és hastáncosnők mulattatták – adta hírül az egyiptomi média.

Az eseményről készült képek bejárták a közösségi oldalakat. Az egyik helyi lap a 35 éves örömapát idézte, aki azzal büszkélkedett, hogy ez a világ legfiatalabb házaspárja. A menyasszony pedig azért piros, és nem a tradicionális fehér ruhában vett részt a lakodalmon, mert el akarták kerülni a hatóságok rosszallását.

Egyiptomban 2008 óta törvény írja elő, hogy 18 év alatt tilos a házasság. A jogszabály nem kriminalizálja a dolgot, viszont megtiltja a 18 évnél fiatalabbak frigyének bejegyzését.

A gyerekházasságoknak persze a törvény korántsem vetett véget, főként vidéken. Ott sok helyen a korai házasságot és gyerekszülést preferálják. A hatóságokat pedig úgy játszák ki, hogy addig nem jegyeztetik be a házasságot, míg a fiatalok nagykorúvá nem válnak. (Mondjuk nem is tudnák korábban.) A regisztáció nélkül viszont nem adnak ki születési anyakönyvi kivonatot a születendő gyerekeknek, akik így kimaradnak az állami egészségügyi ellátásból vagy oktatásból.

Az anyák és gyermekek védelmére hivatott állami szervezet elnöke, Maja Murszi azt mondja: a gyerekházasság a gyerekkoron végrhajtott merénylet. Az ilyen házasságok a nemtörődömség és fejletlenség idejébe viszik vissza Egyiptomot. Dakahlia tartományban működő irodájuk pedig jogi eljárást kezdeményez a mostani történetben szereplő gyerekek szülei ellen. De jogvédő csoportok is csatlakoznak hozzájuk, ők gyermekbántalmazásért jelentik fel a családokat.

A Dar Al Ifta, Egyiptom legmagasabb iszlám hatósága is azt sürgeti, hogy az állami intézmények tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a gyerekházasságok tényleges megállítására. Csak olyan korú férfiak és nők lépjenek frigyre, akik már érettek arra, hogy létrehozzanak és jól működtessenek egy családot – érvel a szervezet.

Van teendő bőven. A népességügyi miniszter tavaly ismertette azt az adatot, miszerint az országban az összes megkötött házasság 15 százaléka gyerekházasság.

A Reuters képe illusztráció.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez