Diego, a szexőrült teknős újranépesíti a Galápagos-szigeteket

Több, mint száz éves, de a szexuális teljesítményéről még most is legendákat mesélnek. Aktivitása az egyik legjobb dolog, ami a fajtájával történhetett: megmenti a kihalástól.

Diego, a Galápagos-i óriásteknős körülbelül 800 utód apja. Szinte egymaga népesíti be újra azt a szigetet, amely az ősi otthonuk: Espanolát az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek déli csücskénél.

Diego rendkívül aktív fedező, hatalmas erőfeszítéseket tett a faj megmentéséért – dicséri a teknőst az AFP-nek Washington Tapia, aki az állatfajok fennmaradásának szakértője az ottani nemzeti parkban. Diego konkrétan Chelonoidis hoodensis – ez a faj csakis  Espanolán él szabadon. A sziget az egyik legrégebbi a csendes-óceáni Galápagos szigetvilágban, melyet az 1835-ben ott járt Charles Darwin tett világhírűvé a hely lélegzetelállító biológiai sokszínűségéről írt tanulmányaival.

galapagos

Fél évszázaddal ezelőtt már csak két hím és 12 nőstény példány létezett Diego fajtájából a szigeten. Így aztán érthető, hogy mekkora siker a mostani sokszázas populáció. Aminek persze Diego kollégái is részesei, de közel sem olyan mértékben, mint ő.

Diego egyébként egy teknőstenyésztő központ lakója a Santa Cruzon, a Galápagos-szigetek egyik legnagyobbikán..

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez