Már nem ajánlja Törökországot a Moody’s

Megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást a Moody’s Investors Service, elsősorban a török gazdaság jelentős külső finanszírozási igényével kapcsolatos növekvő kockázatokkal, valamint a növekedési kilátások és az intézményi stabilitás gyengülésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Baa3″-ról egy fokozattal “Ba1″-re rontotta a hosszú távú török szuverén kötelezettségek osztályzatát. Az új besorolás kilátása stabil. Törökországot a három nagy hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású sávban, “BBB mínusz” besorolással.

A Moody’s júliusban vette leminősítési felülvizsgálat alá Törökország államadós-besorolását, azzal az indokkal, hogy meg kell vizsgálni a kudarcba fulladt katonai puccskísérlet hatásait a török gazdaság növekedésére, a gazdaságpolitikai döntéshozó intézményrendszerre és a külső tartalékokra. A péntek éjjel bejelentett leminősítés azt jelenti, hogy Törökországot az intézményi befektetők zöme már nem tekinti befektetésre ajánlott kategóriájú államadósnak.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis sok befektetési társaság két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszi figyelembe annak meghatározásához, hogy az adott szuverén vagy kereskedelmi adósosztályzatot befektetésre ajánlottnak tartja-e, vagy sem, és egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s már korábban megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású besorolást. Az S&P legutóbb júliusban minősítette le a már akkor sem befektetési ajánlású török államadós-besorolást “BB/B” szintre.

Törökországot a három nagy hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású sávban, “BBB mínusz” besorolással.

A pénteki leminősítés kockázati indokai között a Moody’s kiemelte, hogy saját becslése szerint a török vállalati, banki és állami szektornak az idén hozzávetőleg 155,8 milliárd dollárnyi külső törlesztési kötelezettséget kell teljesítenie.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez