Isten kérte, hogy ne káromkodjak – vigyázni fog a szájára a Fülöp-szigetek elnöke

Rodrigo Duterte azt mondja: megígérte Istennek, hogy változtat hírhedten útszéli nyelvezetén.

A dolog akkor történt, amikor szülővárosába, Davaóba tért haza Japánban tett látogatása után – mesélte a rá váró újságíróknak a reptéren. Isten ultimátumot adott neki. “Hangot hallottam. Azt mondta, hagyjam abba a káromkodást, máskülönben lezuhan a gépem. Így hát megígértem, hogy abbahagyom.”

A 71 éves elnök főként a nyugati politikusokat illette durva szavakkal júniusi beiktatása után. Ami csak növelte otthoni népszerűségét. Barack Obamát kurafinak nevezte, az Európai Unió szerinte álszent, azzal fenyegetőzött, hogy országa kilép az ENSZ-ből és Hitlerhez hasonlította magát, mondván: örömmel gyilkolna le 3 millió kábítószerest. Igaz, itt később kénytelen volt szépíteni.

Többnyire akkor ragadtatta el magát, amikor bírálat érte véres drogellenes háborúja miatt, melyben feltételezett és valós drogdílerek és fogyasztók ezreit ölték meg a rendőrök és a külön erre a célra létrehozott civil osztagok.

Most azt mondta: azt ígérte az Istennek, hogy nem használ szlenget, szitokszavakat vagy bármi ilyesmit, és “az Istennek tett ígéret a Fülöp-szigetek népének tett ígéret”. De azért fogadalmának lesznek határai is: az Egyesült Államok, az EU vagy politikai ősellensége, Leila de Lima szenátor esetében az időzítésen múlik majd a dolog.

Mint legtöbb honfitársa, Duterte is római katolikus, jóllehet nem egyszer dicsekedett már azzal, hogy mennyi nője volt és a pápát is lekurafizta, amikor annak Fülöp-szigeteki látogatása hatalmas forgalmi dugókat okozott – emlékeztet a BBC. Az államfő korábban arról is beszélt, hogy gyermekkorában egy amerikai pap molesztálta, és ez bizony nyomot hagyott politikai nézetein. Nemrégiben azt mondta, hogy országa már nem akar az USA szövetségese lenni, jó volna, ha az amerikai csapatok két éven belül elhagynák a Fülöp-szigeteket.

Fotó: inquirer.net

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez