Tíz éve úgy kapja a fizetését, hogy egyszer sem jelent meg a munkahelyén

A közszolga most bukott le Kuvaitban. De nem egyedül: összesen 900 embernek függesztették fel a járandóságát hasonló okból.

Az egyikük például másfél évig volt külföldön, anélkül, hogy erről a munkáltatója tudott volna. Sőt: anélkül, hogy ez bárkinek is feltűnt volna.

Mostanáig. Most viszont elkezdték piszkálni ezeket az ügyeket, így bukott le a 900 közalkalmazott.

Az érintettek igencsak elkedvetlenedtek. Jó páran közülük megpróbálták megváltoztattatni a döntést, amely megfosztja őket kicsit sem megszolgált fizetésüktől. Hisz volt már ilyen kampány korábban is, de amint alábbhagyott az ellenőrök lelkesedése, minden ment tovább a maga útján.

Most azonban a kormány igencsak eltökélt az ilyen durva lógások felszámolására – írja a kuvaiti Al Rai. Meg a a kevésbé durvákéra is, mint amilyenekre az ünnepek környékén van példa. Tavaly júliusban például 30 ezer közalkalmazott jelentett beteget az egyik legnagyobb (egyébként önmagában is többnapos) vallási ünnepet követő napokra. És mind vittek is orvosi igazolást. De hiába: most az ő ügyüket is megvizsgálják, egytől egyig.

2011-ben kongatták meg először a vészharangot Kuvaitban: egy akkori felmérés azt mutatta, hogy a minisztériumok, állami intézmények tisztviselőinek a fele jelenik meg rendszeresen a munkahelyén. Ez pedig sokba került az államnak, egyedül abban az évben 10 és félmillió dinárba, majdnem 10 milliárd forintba.

De nem jobb a helyzet az iskolákban sem, ahol most azt fontolgatják, hogy rosszabb jegyeket adnak a lógós diákoknak.  Igaz, ők nincsenek távol az iskolától tíz vagy másfél évig: inkább csak ünnepek előtt és után rohanják meg az orvosokat igazolásért.

De az Öböl-térség más államaiban sem ismeretlen a jelenség. Dubaj uralkodója például egy augusztusi munkanap kezdetén keresett fel több intézményt. Meglepődött mindenki: a sejk azon, hogy bőven talált üres irodát, a hivatalnokok meg azon, hogy pont őelőtte buktak le.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez