Tetten ért diplomata – hogyan került 350 ezer euró a nagykövet zsákjába?

Sarkozy kedvenc diplomatáját a Gare du Nordon fogta el a rendőrség Párizsban. Személyazonosságát nem tudta igazolni, és arra a kérdésre sem talált frappáns választ, hogy a zsákjában miért van 350 ezer euró és 40 ezer dollár készpénzben?!

Az eset három éve történt, de az ügyészség most vizsgálatot indított az ügyben: adócsalással és pénzmosással gyanúsítják azt a francia James Bondot, aki Sarkozy arab ügyeit intézte.

Korábban a 007-es ügynök pózában, egy fürdőnadrágban fényképeztette magát Boris Boillon, Franciaország nagykövete Tunéziában. Ahol épp akkor felkelés tört ki, melyet külföldről intenzíven támogattak. Ben Ali elnök megszökött. Mi volt ebben Franciaország szerepe? Miért kérdeznek hülyeségeket? – válaszolt az arrogáns nagykövet. Boillon takarodj! – ezzel a jelszóval tüntettek másnap a francia nagykövetség előtt Tuniszban.

A francia nagykövetségen időközben már mással voltak elfoglalva: Líbiával. Boillon nagykövet papának szólította Kadhafi elnököt, akit ellenfelei végül is széttéptek. Korábban viszont 5 millió euróval támogatta Sarkozy elnökválasztási kampányát 2007-ben. A postás állítólag Boillon nagykövet volt. Éppúgy ő vitt 20 millió eurót Sarkozynek Aszad szíriai elnöktől! Erről tanúvallomása van az ügyészségnek a hírszerzéstől.

Honnan a 350 ezer euró és a 40 ezer dollár? Franciaország egykori nagykövete hamis papírokat mutogatott a rendőröknek. Az ügyészség ezeket nem fogadta el, és a diplomata ellen hivatalosan is vizsgálat indult. Furcsa módon az ügyészség ezt akkor indította, amikor a jobboldali előválasztáson kiderült: Nicolas Sarkozy nem lesz Franciaország elnöke! A magyar származású ambiciózus politikus, aki 2007 és 2012 között üldögélt az Élysée-palotában, megbukott az előválasztáson. Csak harmadik lett, így politikai pályafutása valószínűleg véget ért. Kedvenc diplomatája, az arabul folyékonyan beszélő Boillon a bíróság elé áll, hogy beszámoljon egykori főnöke pénzügyeiről. Párizsban köztudott, hogy sok külföldi államfő pénzeli a francia választásokat. A francia James Bond vallomásaiból talán konkrétumok is kiderülnek majd…

Fotó: Boris Boillon / Le Monde

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez