Kilököm a korrupt hivatalnokokat a helikopterből – csináltam már ilyet

Ezzel dicsekedett a Fülöp-szigetek elnöke, aki korábban már kijelentette: öltem már embert a törvény nevében!

Az ellenzéki szenátorok azzal fenyegetik Rodrigo Dutertét, hogy törvényes eljárással megfosztják a hatalmától, hiszen bevallotta: saját kezébe vette az igazságszolgáltatást. Erre a nagyhangú elnök visszakozott: kilökni egy embert a helikopterből? Ha csináltam is ilyet, akkor sem ismerném be soha! – mondta az őt faggató újságíróknak.

Csakugyan maga is gyilkolt az államfő, aki korábban 22 évig Davao City polgármestere volt? A városi legenda szerint a népszerű polgármester egyszer maga hallgatott ki egy kínai gengsztert, aki bevallotta: megerőszakolt és megölt egy nőt. Ezt követően a polgármester a megkötözött gengsztert kilökte a helikopterből! A Fülöp-szigeteken szokás úgy megszabadulni a bűnözőktől, hogy átszállítás során végeznek velük, majd pedig szökési kísérletnek állítják be az ügyet. Karrierje kezdetén Rodrigo Duterte ügyész volt, aki a kábítószer-kereskedelem elleni harcban szerzett népszerűséget a Fülöp-szigeteken.

Manilában nemrég több mint fél tonna metamfetamint találtak a rendőrök egy lakásban. Hat embert letartóztattak. Duterte elnök szerint ott helyben agyon kellett volna lőni azokat, akik ilyen nagy mennyiségű kábítószert rejtegettek. Az ENSZ emberi jogi biztosa több ízben kifogásolta Duterte elnök nem épp ortodox nézeteit az igazságszolgáltatás terén. A Fülöp-szigetek államfője cserébe közönséges hülyének nevezte őt, akinek vissza kellene ülnie az iskolapadba.

Obama amerikai elnök hasonlóképp járt: ő is bírálta azt, hogy az államfő, miközben kíméletlen harcot folytat a kábítószer-kereskedelem ellen, hajlamos arra, hogy figyelmen kívül hagyja a törvényeket. Erre Rodrigo Duterte kurafinak nevezte Obamát, aki lemondta látogatását a Fülöp-szigeteken. A két államfő formálisan kibékült, de a nemzetközi sajtó azóta is elszántan bírálja Rodrigo Duterte nem ortodox módszereit. Minthogy Donald Trump is hasonló nyelvezetet használ, így nincs kizárva, hogy a Fülöp-szigetek elnöke a jövőben sem fogja vissza magát. De azt kevesen tartják valószínűnek, hogy tényleg kilökne egy korrupt államhivatalnokot az elnöki helikopterből…

Fotó: Philippine Star

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez