Nem távozik Gambia elnöke – katonai intervenció jöhet, a turistákat elszállítják

Yahya Jammeh a múlt hónapban elvesztette a választást. Legyőzőjét, Adama Barrow-t ma kellene beiktatni a hivatalába. Az eddigi elnök viszont nem hajlandó azt átadni neki. A határon szenegáli csapatok állnak készenlétben, hogy beavatkozzanak.

A határidő lejárta előtt Mauritánia elnöke még megpróbált szót érteni Yahya Jammeh-vel, de hiába repült Banjulba. Mohamed Ould Abdel Aziz a gambiai fővárosból Dakarba ment tovább, hogy találkozzon a megválasztott elnökkel és Szenegál államfőjével, Macky Sallal. Azt mondta: azért már kevésbé pesszimista a békés megoldást illetően – írja a BBC honlapja.

Talán éppen ezért az éjféli határidő lejárta után is a határon maradtak a szenegáli csapatok. A katonai beavatkozást a hatalomátadás kikényszerítésére Nigéria és a térség más országai is támogatják. Mindazonáltal a gambiai hadsereg parancsnoka, Ousman Badjie azt mondta: ha a szenegáli katonák átlépik a határt, ők nem fognak harcolni ellenük. Ez egy politikai vita, ő nem hagyja egy ostoba harcba belekeverni a katonáit, mert szereti őket – tette hozzá az AFP szerint.

A távozni nem akaró Yahie Jammeh 1994 óta állt a nyugat-afrikai ország élén – akkor katonai puccsal vette át a hatalmat. A tegnapi lett volna az utolsó napja a hivatalában, de a parlament adott neki plusz három hónapot. Ezt viszont a megválasztott elnök nem fogadja el. Adama Barrow azt mondja, gambiai földön akar felesküdni hivatalára, viszont egyelőre Szenegálban maradt. Ahova egyébként a héten legkevesebb 26 ezer gambiai menekült át, összecsapásoktól tartva.

Közben folyik a brit és holland turisták elszállítása chartergépeken az apró nyugat-afrikai országból, amely az európai nyaralók kedvelt úti célja, különösen így télidőben.

De miért nem akar leköszönni Yahya Jammeh? Az eddigi elnök eredetileg elfogadta a választás eredményét, de aztán meggondolta magát. Három hónapra szükségállapotot hirdetett, arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok voltak, több hívét nem engedték voksolni. A választási bizottság később elismerte, hogy az először közzétett eredményekbe tényleg csúsztak be hibák, de azt is közölte, hogy ez az eredményt semmiben nem befolyásolta. Jammeh viszont kijelentette: addig marad, amíg új választást nem tartanak. Amiben nagy valószínűséggel az is szerepet játszik, hogy amíg ő az államfő, addig nem vonható felelősségre az elnöksége alatt elkövetett visszaélésekért.

Az Ecowas, a nyugat-afrikai államok gazdasági közössége Szenegált bízta meg azzal, hogy próbálja meg kikényszeríteni a megoldást. A jóval nagyobb Szenegál a szárazföldön teljesen körbeöleli az apró Gambiát. Nem csak szenegáli csapatok sorakoztak fel Gambia határán. Nigéria repülőgépeket, köztük vadászrepülőket küldött Szenegálba 200 katonával az esetleges beavatkozáshoz, amelyhez az Ecowas az ENSZ BT hozzájárulását is szeretné elérni. Nigériai hadihajók is elindultak – részben erőfitogtatás, részben pedig a nigériai polgárok evakuálása céljából. Ghana pedig szárazföldi csapatok küldésére kész.

Fotó: a Kotu Beach Gambiában, Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez