Magyar Hollywood Debrecenben

A Magyar Hollywood Tanács a magyar származású, az amerikai filmiparban nagy sikereket elért magyarokkal ismerteti meg az érdeklődőket. A Bokor Balázs nagykövet által alapított szervezet elsősorban a hozzájuk kötődő városokba látogat el kirándulásain, de missziójának része az is, hogy más települések érdeklődő közönségének is bemutassa a várhatóan hamarosan hungarikummá váló magyar filmes művészetet.

bokor-balazs

A túra mostani állomása Debrecenben volt, a civis városnak is van kitüntetettje – a város szülötte, Perlaki Tamás, a 2009-ben az Amerikai Filmakadémiától filmes technikai Oscar díjat kapott Colorfront egyik vezetője.

A hangulatos program helyszíne a nagyerdei Víztorony felújított épülete volt.

a-nagyerdei-viztorony

Az est házigazdája a 10 éve Kaliforniában élő, szintén debreceni születésű Vida Virág volt. Ő több magyar magazint tudósít a Los Angeles-i eseményekről, így az Oscar-díj átadásáról és a Magyar Filmhétről is. Cikkei, riportjai többek közt a Marie Claire, az InStyle és a Hello magazinokban olvashatók.

Szipál Péter és Vida Virág.
Szipál Péter és Vida Virág.

Bokor Balázs elmesélte a 35 magyar Oscar-díj és a 24 Hollywood Boulevard-i magyar csillag történetét. Beszélt a többi közt a Drakulát alakító Lugosi Béláról és a Harry Houdiniről, akinek életét a közelmúltban megnyílt budapesti múzeum mutatja be.

dscf0088

Az est vendége volt Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító igazgatója. A beszélgetés során kiderült, hogy bár “csak” a 17. fesztiválra kerül sor idén ősszel, a magyar filmekkel való kapcsolata korábbi.1982-ben vette meg az első magyar filmcsomagot és azóta is missziójának tekinti a hazai filmek népszerűsítését az amerikai piacon. Megemlítette, hogy az idén lesz 25 éves egyik kedvenc filmje, a “Sose halunk meg” és a 17. fesztiválon, november 10-16 között erről méltóképpen megemlékeznek.

Bokor Balázs és Bunyik Béla.
Bokor Balázs és Bunyik Béla.

A közelmúltban elhunyt Szipál Martin legendás hollywoodi fotós volt. Fia, Szipál Péter szintén főleg amerikai sztárokat fotózott, mielőtt néhány éve visszatelepült Magyarországra. Életéről, munkáiról mesélt, miközben képeit csodálhatták a vendégek.

Az Amerikai Magyar Napló főszerkesztője, Mátsik György volt a harmadik vendég. A 8 éve indult “kulturális kéthetilap” az amerikai magyarság életét mutatja be, de szerepelnek benne magyarországi hírek és irodalmi alkotások is.

Bokor Balázs, Szipál Péter, Vida Virág, Mátsik György és Bunyik Béla.
Bokor Balázs, Szipál Péter, Vida Virág, Mátsik György és Bunyik Béla.

Az izgalmas programot a debreceni Zenetheátrum művészeinek, Csáki Szabolcsnak és fiának, Csáki Benedeknek két énekszáma zárta.

csaki-szabolcs-es-benedek

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez