Tízezer dollárt ad a muzulmánoknak a zsidó temető helyreállítására J.K. Rowling

Adománygyűjtő akcióba kezdtek amerikai muzulmán aktivisták. A pénzgyűjtésnek hatalmas lendületet adott a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling.

A cél a hétvégén megrongált zsidó temető helyreállítása St. Louisban, Missouriban. J. K. Rowling egymaga tízezer dollárt adott a célra, az ő adományával együtt már több mint 70 ezer dollár gyűlt össze.

A Chesed Shel Emeth Társaság temetőjében körülbelül 180 sírkövet tettek tönkre. Hogy kik, még nem tudják, egyetlen gyanúsított sincs egyelőre. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak. Jóllehet azt mondják, semmi jele nincs annak, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt volna, sokan gondolják úgy, hogy nehéz lenne más értelmezést találni. Annál is inkább, mert a napokban antiszemita fenyegetéshullám vonult végig az országon. Amit az “első lány”, Ivanka Trump és Pence alelnök egyaránt elítélt. 

Válaszul két amerikai muzulmán aktivista, Linda Sarsour és Tarek El-Messidi elindította online-kampányát, hogy pénzt gyűjtsön a temető helyreállítására, és “közös üzenetet indítson útjára a zsidó és a muszlim közösségektől”. J.K. Rowling a Twitteren megosztott egy újságcikket erről, hozzáfűzve, hogy mennyire szép dolog is ez. Órák sem teltek el, és az adományok megháromszorozódtak. Eredetileg 20 ezer dollár volt a cél, de most már 70 ezer fölött járnak.

A pénzt március 20-ig gyűjtik, aztán elküldenek belőle a sírok helyreállítására annyit, amennyi kell. A maradékot pedig különböző zsidó szervezetek kapják.

Az adománygyűjtő oldalon a kezdeményezők azt írják: nincs helye ilyen gyűlöletnek, vallásgyalázásnak, erőszaknak Amerikában. A temető egyébként rengeteg támogatást kap egész Amerikából, önkéntesek is érkeztek a rendbetételére.

Az év kezdete óta 69 bombafenyegetés ért több tucat zsidó intézményt az Egyesült Államok 27 tagállamában és Kanada egy tartományában. Egyedül most hétfőn csaknem tucatnyi zsidó közösségi központot kellett kiüríteni. Mindegyik bombafenyegetésről kiderült, hogy blöff volt.

Néhány napig az elnök hallgatott, de aztán kedden arra hívta fel országa lakóit, hogy hagyjanak fel a gyűlölködéssel, annak minden ronda formájában. “A zsidó közösségeinket és központjaikat ért antiszemita fenyegetések szörnyűek, fájdalmasak és nagyon szomorúan emlékeztetnek arra, hogy ki kell irtanunk a gyűlöletet, az előítéletet és a gonoszt” – idézi Donald Trumpot az AFP hírügynökség.

Fotó: J.K. Rowling 2010-ben a Fehér Házban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez