Be lehet-e tiltani az okostelefont a középiskolában?

Erről alakult ki parázs vita Franciaországban, ahol a közelgő elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje ezt javasolja minden középiskola számára.

Mire alapozza véleményét Emmanuel Macron, aki nemrég még Franciaország liberális gazdasági minisztere volt? Először is arra, hogy az okostelefon végtelenül sok csalási lehetőséget teremt a dolgozatírások során. Másodszor pedig sérül az egyenlő esélyek elve, hiszen azok a diákok, akiknek nincsen okostelefonjuk, hátrányba kerülnek a többséggel szemben.

A legutolsó felmérések szerint a diákoknak több mint a 80%-a rendelkezik okostelefonnal Franciaországban. Van, aki többel is. Ezért a dolgozatírás idején hiába gyűjtik be a tanárok a telefonokat, mert motozásra nincs joguk. A diákok bármikor kimehetnek a vécére, hogy kedvükre konzultálhassanak az okostelefonjukkal.

Elvben most is tilos az okostelefon használata az iskolában. Az óvodában és az első négy osztályban egyáltalán nem szabad mobilt használni, mert a rádióhullámok zavarhatják a kicsik agysejtjeinek növekedését. Később már lehet mobilt használni, de csakis a szünetben. Közben a kikapcsolt telefonnak a táskában a helye. Elvben. A gyakorlatban a diákok szinte állandóan használják.

Ez egy járvány – panaszkodnak a tanárok. Az okostelefon ma már a diákok személyiségének a része lett – nyilatkozta a párizsi Le Monde-nak egy megértő tanár. Amikor mobilozáson kaptam az egyik diákot óra közben, akkor ideiglenesen el akartam kobozni a telefonját. Csakhogy épp hétvége előtt álltunk. Láttam, hogy a szerencsétlen diák szinte belehalna, ha 48 óráig nem lenne okostelefonja. Ezért aztán nem vettem el tőle – mondta a középiskolai tanár Franciaországban, ahol nagy vita folyik arról: vajon betiltható-e az okostelefon a középiskolákban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez