Emlékiratokat ad ki a hétéves sziriai kislány, aki Twitteren tudósított Aleppó ostromáról

368 ezer követője van a Twitteren a hétéves Bana Alabednek, aki múlt ősszel vált világhírűvé, amikor rövid üzenetekben beszámolt arról, hogy mit is jelent egy ostromlott városban élni.

Aleppót azóta visszafoglalta Aszad elnök hadserege a lázadóktól, akik évek óta megszállva tartották Szíria egykor legnagyobb városát. Az ostrom idején az egykor kétmilliós Aleppó romhalmazzá vált.

Hogy élte ezt meg belülről egy hétéves kislány? Twitter-üzenetekben a világ szinte valamennyi vezetőjét kérte: tegyenek valamit azért, hogy mielőbb béke legyen! Címzett volt Aszad sziriai elnök éppúgy, mint Barack Obama, Vlagyimir Putyin vagy épp Erdogan török államfő. Persze a kislány nemcsak politikával foglalkozott és nemcsak a hétköznapi élet nyomorúságáról számolt be, hanem arról is, hogy imádja Harry Pottert. Ezért amikor néhány napra kimaradtak Bana Alabed Twitter-üzenetei, akkor az írónő, J.K. Rowling nemzetközi kampányt szervezett a kislány megmentésére. Kiderült, hogy a kislány családja elmenekült Aleppóból. Törökországba érkezett. A nemzetközi kampány nagy szerepet játszott abban, hogy Erdogan elnök személyesen is fogadta a hétéves kislányt. Tartózkodási engedélyt adott neki éppúgy, mint családjának.

Az USA egyik legnagyobb kiadója jelenteti meg Dear World (Kedves világ) című könyvét. A kiadó igazgatónője Malála Júszafzaihoz hasonlította a hétéves sziriai kislányt. Malála Júszafzait a tálibok Pakisztánban halálra ítélték, mert küzdött a lányok tanulási lehetőségéért. Fejbe is lőtték, de életben maradt. 2014-ben megkapta a Nobel békedíjat. A sziriai kislány – Malála Júszafzai-jal ellentétben – nem tud angolul, édesanyja tolmácsolja nézeteit. A hétéves kislány nemrég elítélte Donald Trumpot, mert korlátozta a beutazást egyes muzulmán államokból, így Szíriából is. Bana Alabed Twitter üzenetében helyeselte viszont az USA elnökének legutóbbi akcióját, amikor az amerikai flotta rakétacsapást hajtott végre Aszad elnök egyik katonai támaszpontja ellen Szíriában.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez