Kimenekítették Aleppóból az elszállításukért könyörgő árva gyerekeket is

Az eddigi legnagyobb mentési akcióban több ezer embert vittek ki a szíriai városból. Köztük vannak azok az árvák is, akik a világ humanitárius szervezeteit kérték arra, hogy segítsenek nekik elmenekülni.

Félünk – mondták a gyerekek azon a videón, amelyet néhány napja tett ki a YouTube-ra a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság, és amelyben 47, szülők nélkül maradt kicsi kérte a világot, hogy mentené meg őket. A hírek szerint most már ők sincsenek a városban. Hétfő délutánig több, mint négy és félezer civilt sikerült kivinni, köztük a háború borzalmairól szeptember óta tudósító kislányt, Bana Alabedet is. 

screenshot

A kormány és a lázadók egyezségének értelmében reggel megkezdődött a civilek evakuálása Idlib tartomány azon részeiről is, amelyek a kormányerők kezén vannak.

Miközben a polgárokat biztonságos helyre vitték, az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban kérte magát a világszervezetet, hogy részrehajlás nélkül figyelje a tömeges aleppói evakuálást. A határozatot egyhangúlag sikerült elfogadni, miután át tudták hidalni a nézetkülönbségeket a nyugati államok és Oroszország között.

A már a múlt héten megkezdett evakuálást pénteken függesztették fel, és vasárnap éjjel indították újra. A török külügyminiszter arról számolt be, hogy már összesen 12 ezer civilt sikerült kihozni Kelet-Aleppóból, ebből 4500-at éjfél óta. Az UNICEF szerint a 47, árvaházban rekedt gyereket reggel tudták kimenteni, többnek közülük válság az állapota – vannak, akik megsérültek és vannak, akik kiszáradtak.

A Twitteren világhírűvé vált hétéves kislány, Bana Alabed szintén reggel tudta elhagyni a várost édesanyjával együtt –  a közösségi médiában közzétett videóban megkönnyebbülését fejezte ki, hogy kiszabadult az állandó lövöldözésből. És hogy reméli: egy nap majd visszatérhet az ő városába.

A Kelet-Aleppóból kimentett civileket Aleppó és Idlib tartományokba vitték-viszik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez