Aleppó: éjjel is folytatódott az evakuálás – Idlib lehet a következő

Kelet-Aleppóból tegnap 3 ezer embert menekítettek ki buszokkal. De több tízezren még mindig ott vannak. Pénteken délelőtt a szíriai kormány felfüggesztette az evakuálást.

Egymás után hagyták el Aleppó keleti részét a civilek és a lázadók, egészen péntek délelőttig. Csütörtökön 3 ezer embert sikerült buszokkal elszállítani, és két konvojban 40 sebesültet is kivittek, köztük gyerekeket. Pawel Krzysiek, a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője reggel azt mondta a BBC-nek, hogy most is folyik az evakuálás, a szíriai Vörös Félholddal karöltve. De délelőtt jött a hír, hogy a szíriai kormány felfüggesztette a műveletet, mondván: a lázadók megszegték a feltételeket. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint még 50 ezren lehetnek Aleppó keleti részén, ebből 40 ezren civilek.

A szíriai állami média arról számolt be, hogy a távozó lázadók felrobbantották lőszerkészleteiket és dokumentumokat semmisítettek meg. Orosz katonai források szerint a szíriai hatóságok garanciát vállaltak arra, hogy a fegyveres csoportok távozni akaró tagjai biztonságban elhagyhatják a várost. A mentőszolgálat egyik tisztségviselője azonban arról beszélt, hogy az egyik mentőkonvojra rálőttek, három ember meg is sérült.

A konvojok Idlib tartományba mentek, Aleppótól nyugatra – a kormány által ellenőrzött területeken keresztül olyan vidékre, amely egy erős lázadó szövetség kezén van, ennek tagja a dzsihádista Dzsabhat Fateh al-Sham, vagyis a Nuszra Front is. A folyosó összesen 21 kilométer hosszú.

Aszad szíriai elnök Aleppó “felszabadításáról” beszélt videóüzenetében, azt mondta, történelmet csináltak több mint négy évi harc után, és a világ mostantól másmilyen hely lesz.

Közben az amerikai külügyminiszter arról nyilatkozott, hogy ami Aleppóban folyik, nem kevesebb mészárlásnál. Az egyetlen kérdés az, hogy a szíriai kormány orosz támogatással kész-e konstruktív tárgyalásokra Genfben, és meg akarja-e állítani saját népe lemészárlását – fogalmazott John Kerry. Szíria és Oroszország ismételten tagadta, hogy civilek ellen lépnének fel.

Putyin orosz elnök arról számolt be, hogy Törökországgal együtt új béketárgyalásokat próbálnak tető alá hozni Asztanában, Kazahsztánban, az ENSZ által sürgetett genfi tárgyalások kiegészítéseként. Asztanában teljes, egész Szíriára kiterjedő tűzszünet elérése volna a cél – közölte Putyin.

Közben az ENSZ szíriai különmegbízottja arra figyelmeztetett, hogy ha nem lesz politikai megoldás és fegyvernyugvás, akkor Idlib lehet a következő Aleppó. Vagyis az a tartomány, ahova most az aleppóiak mentek.

Forrás: BBC, Al Arabiya

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez