Levelet írt Trumpnak a világhírű szíriai kislány

A hétéves Bana Alabed azt írta, hogy az új amerikai elnöknek tennie kell valamit a szíriai gyerekekért. És ha segít nekik, akkor őt máris a barátai között tudhatja.

A kislányt még ősszel ismerte meg a világ, amikor nap mint nap adott helyzetjelentést a Twitteren arról, hogy milyen a háború alulnézetből az ostromlott Aleppóban. Amikor a szíriai kormányerők visszafoglalták a város keleti részét a lázadóktól, Bana a családjával együtt a tömeges evakuálás keretében el tudta hagyni a várost, és most Törökországban él. Onnét írt Donald Trumpnak. Levelét angoltanárnő édesanyja juttatta el a BBC-nek. Azt mondta, a kislány még a beiktatás előtt néhány nappal ragadott tollat, miután sokszor látta a tévében Trumpot.

“Kedves Donald Trump,

Bana Alabednek hívnak, hétéves szíriai lány vagyok Aleppóból.  Szíriában éltem egész életemben, mielőtt elhagytam volna az ostromlott Kelet-Aleppót tavaly decemberben. Azok közé a szíriai gyerekek közé tartozom, akik szenvedtek a szíriai háborútól. De most békében élek az új otthonunkban Törökországban. Aleppóban iskolába járta, de azt megsemmisítették a bombázások. Néhány barátom meghalt.

Nagyon szomorú vagyok miattuk, szeretném, ha itt lennének velem és együtt játszhatnánk most is. Aleppóban nem tudtam játszani, az a halál városa volt. Most Törökországban kimehetek és jól érezhetem magam. Iskolába járhatok, bár eddig még nem kezdtem el. Ezért fontos a béke mindenkinek, Önnek is.

Ugyanakkor szíriai gyerekek milliói még most is szenvednek az ország különböző részein. A felnőttek miatt szenvednek.

Tudom, hogy Ön lesz Amerika elnöke, kérem, megmentené a gyerekeket és Szíria egész népét? Valamit tennie kell a szíriai gyerekekért, hisz ők is olyanok, mint az Ön gyermekei és ugyanúgy megérdemlik a békét, mint Önök.

Ha megígéri nekem, hogy tesz valamit a szíriai gyerekekért, én máris az Ön új barátja vagyok. Várom, hogy mit tesz értük.”

screenshot_3

Törökország, ahol Bana most él, a szíriai ellenzéket támogatja. Donald Trump pozíciója még nem világos – írja a BBC. Az elnök többször kifejezte, hogy erős kapcsolatokra törekszik Oroszországgal és Vlagyimir Putyinnal, aki Aszad elnök szövetségese. Kampányában arról beszélt, hogy beszünteti a lázadók támogatását, de mostanában arról is, hogy szükség van Szíriában biztonsági övezetekre – ezek létrehozása viszont az Aszad-ellenes erőket segítené. Oroszország, Törökország és Irán az asztanai béketárgyalások után közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy háromhetes tűzszünet betartását garantálják Szíriában. De az igencsak kérdéses, hogy a kormányerők és a lázadók beleegyezése nélkül ez mennyit ér.

Fotó: Middle East Eye

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez