Boltban és pincékben bújtak el – szemtanúk a párizsi lövöldözésről

Este egy rendőr halt meg, másik kettő pedig megsebesült, amikor egy támadó rájuk lőtt Párizs belvárosában. Őt magát is lelőtték, az Iszlám Állam pedig szokatlan gyorsasággal jelentkezett egy közleménnyel, miszerint az ő belga katonája, Abu Juszuf követte el a merényletet. A férfit már évek óta számon tartotta szélsőségesként a francia terrorelhárítás.

Az egyik szemtanú azt mesélte a televízióknak, hogy éppen be akart szállni a kocsijába, amikor két-három lövést hallott. Pánik tört ki, az emberek elkezdtek rohanni a Champs Elysées-n. Ő sem állt meg, hogy megtudja, mi történt, futott velük.

Egy másik szemtanú arról beszélt a Reuters-nek, hogy éppen kilépett egy üzletből és elindult a járdán, amikor látta, hogy ott áll a rendőrség egyik busza. Egy régi, szürke A80-as Audi parkolt be mögéje, kiszállt belőle egy férfi egy Kalasnyikovval, aztán hat lövés hallatszott. Ő először azt hitte, hogy petárdák robbantak, mert akkor már senkit nem látott. A támadó a busz mögé került, ott lőtt a rendőrökre. Amint a rendőrök visszalőttek, elesett. A járókelők berohantak a közeli boltba. Próbáltak elbújni az első emeleten, már onnét látták, ahogy a rendőrök végeztek a támadóval.

Egy másik szemtanú, Ines arról beszélt a BFMTV televíziónak, hogy lövéseket hallott, aztán egy férfit látott a földön feküdni. Az emberek kiabáltak, mindenki rohanni kezdett.

Egy francia újságíró az egyik közeli vendéglőben volt, mikor kitört a lövöldözés a híres sugárúton. Azt írta a Twitteren, hogy soha nem tapasztalt akkora pánikot, mint ami akkor kitört, a vendégek az asztalokat felborítva menekültek, hogy elbújjanak valahova, a világítást pedig kikapcsolták az étteremben.Egy másik vendéglő vezetője arról számolt be az AFP-nek, hogy ők a pincébe bujtatták a vendégeket.

A belügyi szóvivő úgy számolt be a történtekről, hogy egy autó gördült a rendőröket szállító busz mellé röviddel este 9 előtt, egy férfi szállt ki belőle és automata fegyverrel tüzet nyitott az egyenruhásokra. Miután egyiküket megölte, megpróbált elmenekülni, és közben tovább lövöldözött – ekkor sebesített meg két újabb rendőrt. Aztán őt is lelőtték a biztonságiak.

A személyazonosságát a rendőrök már ismerik – a kocsijában talált papírokból. Nyilvánosságra azonban még nem hozzák, azt mondják, lehetnek társai is. Az éjjel házkutatást tartottak az egyik párizsi elővárosban, ez kapcsolatban állhat a történtekkel.

A francia sajtó arról ír, hogy a 39 éves támadó lakását kutatták át. A férfi már évek óta fent volt a terrorelhárítás radarján, lehetséges radikális iszlamistaként. Állítólag már büntetve is volt, 2001-ben rálőtt egy rendőrre.

Hollande elnök összehívta a biztonsági kabinetet. Vasárnap elnökválasztásra készül Franciaország. Az államfő arról beszélt, hogy a biztonsági erők az egész nemzet támogatását élvezik és állami tiszteletadással búcsúznak a megölt rendőrtől.

Fotó: AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez