Az Iszlám Állam nevében ölt meg 50 embert az orlandói lövöldöző?

Az amerikai születésű Omar Mateen szombatról vasárnapra virradóra kezdett lövöldözni a floridai melegklubban. Az első hírek 20 halottról szóltak, de mostanra kiderült, hogy 50 embert mészárolt le. Mészárlás közben felhívta a 911-es segélyhívót, és közölte, hogy az Iszlám Állam híve.

A hétvégi volt az egyik legtöbb áldozatot követelő lövöldözés az Egyesült Államok történetében – és a leghalálosabb terrortámadás 2001. szeptember 11 óta. A 29 éves támadót már 2013-ban és 14-ben is kihallgatta iszlamista kijelentései miatt az FBI, de az ügynökök arra jutottak: nem jelent veszélyt a társadalomra.

Mateen volt felesége ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte a férje mentálisan beteg volt. Vasárnap hajnali 2-kor lépett be a zsúfolásig tömött Pulse klubba, egy gépfegyverrel és egy pisztollyal. Válogatás nélkül kezdett lövöldözni, 50 embert megölt, 53-at megsebesített. A többieket túszul ejtette. Három órán át tartott a borzalom, a csapdába esett vendégek kétségbeesett üzeneteket küldtek a barátoknak és a rokonoknak, míg végül a rendőrök egy páncélozott járművel és kábítógránátokkal betörtek a klubba, és lelőtték a lövöldözőt.

Az orlandói rendőrfőnök szerint az ámokfutó szervezett volt és jól felkészült a támadásra. A hatóságok azt közölték, hogy nem találtak bűntársakat.

Az Iszlám Állam egyik internetes oldalán azt állította, ő áll a háttérben, az ISIS netes fórumain magasztalták az elkövetőt. De hogy pontosan hogyan függ össze a támadás a terrorszervezettel, azt még vizsgálják.

Obama elnök azt mondta: eleget tudnak ahhoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy terrortámadásról és gyűlöletbűntényről van szó.

A támadó New Yorkban született, afgán szülőktől. Az utóbbi időben Floridában élt, Orlandótól 180 kilométerre. Amikor a rendőrök a mészárlás után átkutatták a lakását, kiüríttették a környékbeli házakat. Robbanóanyagoktól tartottak.

Omar Mateen.
Omar Mateen.

Mateen szülei arról számoltak be a rendőröknek, hogy amikor egyszer, hónapokkal ezelőtt a fiuk látott két férfit csókolózni Miamiban, nagyon feldühödött – de különösebben vallásos nem volt, és ők arról sem tudnak, hogy köze lett volna az Iszlám Államhoz.

2009-ben elvett egy üzbég nőt, aztán két év múlva elváltak. Az asszony azt mondta a CNN-nek, hogy valójában csak négy hónapig éltek együtt, mert a férje erőszakossá vált, azért is megverte, ha nem mosta ki időben a dolgait. Ha rossz kedve volt, mindenkit utált. A volt feleség szerint Mateennek bipoláris depressziója volt, noha ezt formálisan senki nem diagnosztizálta. Vallásos volt, de a nő szerint a vallás nem játszott szerepet a támadásban.

Sitora Yusufiy, a volt feleség.
Sitora Yusufiy, a volt feleség.

A biztonsági cégnél, ahol Mateen alkalmazásban állt, azt mondják: két vizsgálaton is átesett a férfi, semmit sem találtak nála, ezért hivatalból hordhatott fegyvert. És törvényesen vásárolhatott még többet is az elmúlt héten.

A Mass Shooting Tracker szerint, amely a tömeges lövöldözéseket tartja számon, tavaly az Egyesült Államokban 372 olyan lövöldözés volt, ahol négyen vagy többen haltak vagy sebesültek meg. Ezekben összesen 475 volt a halálos áldozatok száma, és 1870 a sebesülteké. De a legrosszabb ilyen tragédia az ország történetében a hétvégi orlandói volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez