Néhányan a félszázból – az orlandói áldozatok közül

Terrorakcióról és gyűlölet-bűntényről beszélt az amerikai elnök a vasárnap hajnali floridai vérengzés után. Barack Obama röviddel ezlőtt azt közölte: nincs egyenes bizonyíték arra, hogy a mészárlás hátterében az Iszlám Állam állna, jóllehet a trrorszervezet ezt állította. A támadó, az amerikai születésű Omar Mateen kilétét hamar megismerhette a világ. Most már a 49 halálos áldozatból is egyre több arcát és nevét ismerteti a sajtó.

Alig egy nappal az orlandói melegklubban elkövetett mészárlás előtt frissítette profilképét a 22 éves Luis Vielma. Fiatalokkal állt rajta egy Disney-kastély előtt, és azt írta hozzá: igaz barátok, akik családtagok lettek.

Vasárnap éjjel az adatlapjából “Emlékezzünk Luis Vielmára”-oldalt csináltak a barátai. Miután megtudták, hogy ő is a félszáz áldozat között volt, akik életüket vesztették az Egyesült Államok történetének egyik legvéresebb lövöldözésében.

Luis Vilma a Universal Studios Harry Potter részlegében dolgozott – J K Rowling online hajtott fejet előtte.

Egy régbbi kép Luis Vielma FB-oldaláról.
Egy régbbi kép Luis Vielma FB-oldaláról.

Az ismertté vált áldozatok között ott van a 34 éves Edward Sotomayor Jr., a 23 éves Stanley Almodovar III, a 20 éves Luis Omar Ocasio-Capo, a 22 éves Juan Ramon Guerrero, a 36 esztendős Eric Ivan Ortiz-Rivera és a 22 éves Peter O. Gonzalez-Cruz is.

A halottak hatalmas száma lesújtotta a 270 ezres Orlandót. A helyi rendőrség arra kérte a város lakóit, hogy halasszák el a virrasztásokat. “Megértjük, hogy a közösségünk gyászol, és hogy virrasztásokat terveztek sok helyen, de KÉRJÜK, halasszák el ezeket – komolyan megterhelnék korlátozott erőinket, melyeket most arra kell fordítanunk, hogy érvényesítsük a jogot, és az áldozatokkal foglalkozzunk” – írta hivatalos Twitter-oldalán a városháza.

A 34 éves Sotomayor marketing-igazgató volt a Sarasotánál, ami egy floridai székhelyű utazási iroda melegeknek. A főnöke, Al Ferguson elmondta, hogy a fiatal férfi élettársa éppen kint volt, hogy valamit bepakoljon a kocsiba, amikor a lövöldözés kitört.

Edward Sotomayor Jr.
Edward Sotomayor Jr.

Kapott egy sms-t a barátjától, hogy biztonságban van a mosdóban, és kérte, hogy ő ne menjen vissza a klubba. 20 perccel később újabb sms jött, akkor azt írta, hogy jól van. Ez volt az utolsó üzenet.

A 23 éves gyógyszertári eladó, Stanley Almodovar szülei éppen most költöztek vissza Puerto Ricóba, mert az édesanyjának rákja van. Ő volt a legkisebb gyerek a családban. Facebook-oldalát most döbbent barátainak bejegyzései borítják el.

Victim_stanley almodovar_1465762685639_40114720_ver1.0_640_480

Közben kiderült az is, hogyan sikerült végeznie a rendőrségnek a még életben lévő vendégeket túszként tartó támadóval, Omar Mateennel. Miután bezárkózott foglyaival az egyik mosdóba, a rendőrök először megpróbáltak lyukat ütni a falon. Miután ez nem sikerült, egy Bearcat páncélozott járművel törtek be. Az is tisztázódott, hogy az áldozatok száma 49 volt – az 50. halott maga az ámokfutó.


gyászolók

 

Egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a klubban dolgozott, próbálta meg először ártalmatlanítani Mateent. Aztán rövidesen több rendőr is kiérkezett, akkor barikádozta el magát a támadó a mosdóban a túszokkal. Onnét hívta a rendőröket a 911-es segélyhívón, és közölte, hogy az Iszlám Állam híve. Mikor a rendőröknek sikerült áttörniük a falat, több tucat ember bukkant elő a lyukból. Mateen maga lövöldözve jött elő, akkor ölték meg – mondta el a sajtónak az orlandói rendőrkapitány, John Mina.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez