Donald Trump három világvallás szent helyeit keresi fel első külföldi útján

Legalábbis ezt emelik ki a nagy hírügynökségek az USA elnökének május végére tervezett külföldi útja kapcsán. Minthogy Trump jelszava az America First (Amerika mindenekelőtt) volt a kampánya során, ezért sok helyen gyanakvás kísérte az USA új elnökének diplomáciáját.

Most talán kiderül: mit is akar Trump valójában? Az amerikai elnök a G7 és a NATO csúcsértekezletén vesz részt Európában, és ehhez kapcsolódik a szent helyek meglátogatása a Vatikánban, Izraelben és Szaúd-Arábiában.

Május 24-én fogadja Ferenc pápa a Vatikánban Donald Trumpot. A katolikus egyházfő Obama idejében nagysikerű turnét tett az Egyesült Államokban, ahol egyháza ugyan kisebbségben van a protestánsok mögött, de a szerepe egyre nő a sok latin-amerikai bevándorló miatt. Minthogy Trump meglehetősen durván korlátozni kívánja a bevándorlást, ez a kérdés biztosan felmerül az argentin pápa és az USA elnöke között. Izraelben Donald Trump találkozik Netanjahu miniszterelnökkel, akivel igen jó a kapcsolata. Veje, Jared Kushner ortodox zsidó, lánya is áttért a vallásra. Ők jelentik a személyes kapcsolatot Izraellel, hiszen mindketten tanácsadói is Donald Trumpnak.

Az USA elnöke találkozni fog Mahmúd Abbász palesztin vezetővel is, de azt nem mondták meg Washingtonban, hogy hol? Pedig ennek szimbolikus jelentősége lehet mindenki számára. Mahmúd Abbász nemrég a Fehér Ház vendége volt, és Trump új kezdetet ígért. Szaúd-Arábiában, mely Mekka miatt a hit fő védelmezője a muzulmán világban, iszlám csúcsot tartanak. Nekik új partneri viszonyt ígért Donald Trump. A helyszínen talán kiderül, hogy pontosan mire is gondol? A viharos kezdetek után Trump diplomáciája eléggé hasonlít elődjének irányvonalára, melyet pedig kampányában gyakran bírált. Dehát Amerikában sem szokatlan, hogy a kampányban elhangzott igéretek a gyakorlatban nemigen valósulnak meg, már csak azért sem, mert a globális realitásokat az USA elnökének is figyelembe kell vennie…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez