Kétéves az egyiptomi támadás legfiatalabb áldozata

Már 28-ra nőtt a koptok elleni pénteki támadás áldozatainak száma. A mészárlás után Szíszi elnök parancsára az egyiptomi légierő terrorista kiképzőközpontokat bombázott a szomszédos Líbiában.

Két kisgyerek is meghalt a pénteki busztámadásban az egyiptomi Minja kormányzóságban. Az egyik 2, a másik 4 éves volt. Moreszka Mina Szamuel és Marfi Heni Musza a kopt zarándokokkal tartott egy keresztény kolostorba, amikor fegyveresek állították meg a buszukat. Szemtanúk szerint azt parancsolták az utasoknak, hogy mondják el az iszlám hitvallást – írja az Egyptian Streets hírportál. Amikor ezt megtagadták, tüzelni kezdtek. 28 ember halt meg, nyolcat közülük még nem tudtak azonosítani. A sebesültek száma 25.

A Dar Al-Iftaa, az iszlám képviseletére létrehozott kormányzati szervezet a történtek miatt elhalasztotta a ramadán kezdetére meghirdetett pénteki ünnepségeket.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök a támadás után tévébeszédet mondott. Arról beszélt, hogy az Iszlám Állam azon van, hogy megbontsa az egyiptomiak egységét, vallásháborút robbantson ki a kopt keresztények és a muszlimok között. A világnak együtt kell működnie a terrorizmus elleni harcban, szerinte ez Donald Trump amerikai elnök legfőbb küldetése. A terroristák megtették a magukét Szíriában, most Egyiptomot vették célba – mondta. És hozzátette, hogy Egyiptom támadni fogja a terroristák bázisait, bárhol is legyenek azok.

Ezt valóra is váltotta: az egyiptomi erők “terrorista kiképzőtáborokat” támadtak a szomszédos Líbiában. Hat légicsapás rázta meg Derna városát, a koptok elleni támadás megtorlásaként – közölte az egyiptomi állami média. A Reuters kairói hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy az ott célba vett fegyvereseknek közük volt a minjai mészárláshoz.

Líbiában káosz dúl, mióta 2011 októberében a NATO támogatásával megdöntötték Kadhafi elnök uralmát. A helyzetet kihasználva az Iszlám Állam is megjelent az országban, maga mellé állítva több fegyveres csoportot. Jóllehet a mostani vérengzés elkövetőjeként senki nem jelentkezett, az Iszlám Állam állt több, keresztények elleni egyiptomi merénylet, így a virágvasárnapi robbantások mögött. A terrorszervezet videókban újabb támadásokkal fenyegette meg a koptokat, a muszlimokat meg arra szólította fel, hogy a saját érdekülkben tartsák magukat távol azoktól a helyektől, ahol keresztények vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez