Terroristák is érkezhetnek Líbiából Európába

Erre figyelmeztet Líbia miniszterelnöke, aki a londoni Times-nak nyilatkozott. Nem tudjuk ellenőrizni az országon áthaladó migránsokat – vallotta be Fajez Serraj kormányfő, aki tulajdonképpen csak a főváros, Tripoli körül rendelkezik valóságos hatalommal.

Líbiában ugyanis a káosz az úr, amióta Kadhafi 42 éves diktatúrája megbukott 2011-ben. Azóta fegyveres milíciák garázdálkodnak az országban. Az egyik legfőbb megélhetési forrásuk az emberkereskedelem. Jelenleg körülbelül 700 ezer migráns él Líbiában. Pontos számot senki sem tud. Az viszont tény, hogy a milíciák brutálisan kihasználják a migránsok nehéz helyzetét. A férfiakat rabszolgaként dolgoztatják, a nőket pedig prostitúcióra kényszerítik.

Idén nyáron először fordul elő, hogy csökken az új migránsok száma Itáliában. Ennek oka az, hogy Olaszország belügyminisztere megállapodott a parti őrséggel Líbiában: tartsák vissza a migránsokat. A megállapodás működik. Persze nem ingyen. Itália fizet, de benyújtja a számlát Brüsszelnek. Olaszországban ugyanis hamarosan választások lesznek. A jelenlegi baloldali kormány fej-fej mellett halad az Öt csillag nevű, Európa- és migránsellenes párttal. Melynek miniszterelnök-jelöltje, Luigi di Maso kijelentette : Itália ma nem más, mint egy nagy menekülttábor. Szégyen, hogy miközben Olaszországban tízmillió ember él szegénységben addig napi 38 eurót adunk egy menekültnek!

A baloldali kormány mindet megtesz, hogy megállítsa a migránshullámot. De mit is jelent a megállapodás, melyet Itália belügyminisztere kötött Líbiával a hullám megfékezésére? Ez azt jelenti, hogy összeállt egy fegyveres csapat Sabratha városban, nem messze Tripolitól. Ezek a fegyveresek brutális módszerekkel fékezik meg a migránsáradatot: egyszerűen nem engedik csónakba szállni őket Líbia partjainál. A 48-as brigád Kadhafi egykori katonáiból és gengszterekből toborzódott, akiket a pénz tart össze. Egy korábbi maffiafőnök a parancsnok, aki kíméletlenül leszámol mindenkivel, aki szembeszáll vele.

Az olasz kormány tisztában van vele, hogy ez csak átmeneti megoldás. Olyan migránstervet szeretne, mint amilyet Merkel kancellár és Erdogan elnök fogadott el. Ez hárommilliárd euróért cserébe rendezi a keleti migráció ügyét. Ugyanennyit kér Itália Brüsszeltől azért, hogy a nyugati migráns útvonal is bezáruljon. Ezzel a tervvel még minden bizonnyal meg kell várni a német és az olasz választásokat. Macron francia elnök viszont nem vár: ő Líbiában szeretne olyan hot-spotokat telepíteni, melyek megakadályozzák a migránsok átjutását Európába. Ha ugyanis valaki már átjutott Európába, akkor nagyon nehéz kitoloncolni. Ha nem kapja meg a menekültstátuszt, akkor eltűnik a hatóságok szeme elől. A hatóságoknak pedig nincs elég emberük az elfogásukra. A rendezés kulcsa tehát Líbiában van, de ott nincs állam. Nemrég Líbia két erős embere Franciaországban találkozott egymással Macron elnök közvetítésével. Ha lesz állam, akkor lesz kivel megállapodni. Addig viszont a migránsok száma egyre nő Líbiában, és nagy kérdés, hogy az egykori maffiafőnök által vezetett milícia meddig lesz képes távol tartani őket Európától… 

Fotó: Human Rights Watch

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez