Megölték a rettenthetetlen újságírónőt

Ajtaja előtt lőtték le az 55 éves baloldali újságírónőt Indiában, ahol a nacionalista hindu kormányzat egyik fő kritikusának számított.

Temetésén részt vett Karnataka állam főminisztere is, aki elítélte a brutális gyilkosságot, melyet két motoros követett el Bangalore városában. Bár bizonyíték nincs rá, de az ellenzéki sajtó a kormánypártra gyanakszik, amely nem válogat az eszközökben a kritikus hangok elnémításában. Az elmúlt években a kormányzó BJP párt több ellenfele lett merénylet áldozata.

A kormány tagjai különösen kipécézték az újságírónőket. Prestitute-nak nevezik őket, mely a press (sajtó) és a prostitute, vagyis prostituált összevonásából született furcsa képződmény. Ezt a szélső jobboldal szívesen használja olyan újságírónőkre, akik bátran bírálják a kormányt. Közülük is kimagaslott a most meggyilkolt Gauri Lankesh, akit rettenthetetlennek neveztek el, mert szorgosan bírálta a kormányt – annak ellenére, hogy sok halálos fenyegetést kapott. Temetése napján tüntetéseket tartottak nemcsak Bangalore-ban, ahol megölték, hanem Mumbaiban és a fővárosban, Delhiben is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez