Rajzfilmfigurákká változnak a lovak a túltenyésztéstől

Sokkoló felvételek bizonyítják, milyen hatalmas átalakulást képesek elérni a tenyésztők egy-egy állatfajtán azáltal, hogy a tökéletesség reményében kísérleteznek a külsejükön.

Egy amerikai farm egy arab telivérről töltött fel az internetre olyan felvételt, amelyen az állat leginkább a Walt Disney filmekből ismert mesefigurára hasonlít. A ló fejformája extrém módon eltér a fajtársainál megszokottól, orra egy részen felfelé kunkorodik, ezzel elég groteszk külsőt kölcsönözve a csikónak. „Nem hiszel a szemednek” – így reklámozta a farm az állatot, a marketing pedig sikeres volt, hiszen világszerte nagy érdeklődést váltott ki a ló furcsa megjelenésével. Egyes kommentelők szerint gyönyörű, mások szerint azonban egyenes félelmetes.

000orrion2

Több állatorvos is felszólalt és tiltakozását fejezte ki a gyakorlat ellen. A Veterinary Record magazin hasábjain Tim Greet lószakértő nyilatkozott, aki a kutyáknál elért deformitásokhoz hasonlította az új lófajta fejformáját. Egyes kutyafajtákon ugyanis korábban a szelektív tenyésztés alkalmazásával tudták állandósítani a rövid orrformát és a lapos arckoponyát, ami sok esetben okozott légzési nehézségeket. A lovaknál azonban súlyosabb problémáktól tartanak az állategészségügyi szakemberek, hiszen  kutyák, hasonlóan az emberekhez, képesek a szájukon keresztül lélegezni, szemben a lovakkal, akik csak az orrukon keresztül vesznek levegőt.

000orrion

A kilenchónapos lovat az arab telivérek specialistájaként is híres amerikai Orrion Farmson tenyésztették, ahol a szakmán belüli aggodalmak ellenére tagadták azokat a feltételezéseket, miszerint az állatnak légzési problémái lennének. Válaszul nem kevesebbet állítottak, minthogy az említett ló „egy fontos lépcsőfok, amely közelebb visz a tökéletességhez”.

fotó: Facebook – Orrion Farms

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez