Küldetésen fekete Afrikában – magyar idegsebészek műtenek Malawiban

Megérkeztek Malawiba, berendezkedtek a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC) házában és munkához is láttak a Magyar Afrika Társaság 17. orvosmissziójának tagjai. Küldetésükről, élményeikről a HTCC ottani munkatársa, Szeremley Csaba tudósítja naplószerű beszámolóiban a Globoport olvasóit.

A csapat vasárnap délután érkezett a Blantyre-i nemzetközi repülőtérre. Eléggé elcsigázottan, mivel bő 24 órája úton voltunk már. A reptéren várt minket Dr. Partick Mukvena, a helyi kórház idegsebésze – az ő osztályán dolgoznak a magyar orvosok. A segítségével minden gond nélkül átjutottak a határellenőrzésen is, és mint eddig minden alkalommal, most is mindenkinek minden csomagja megjött!

img-20171017-wa0019

Körülbelül 30 fokos melegbe érkeztünk, ami igen jól esett a missziósoknak. A Jacarand Iskola buszával tettük meg a nagyjából 25 kilométeres utat a HTCC/AHU házba Blantyre városán keresztül. Egyik doktor sem járt még fekete Afrikában és nagyon élvezték az útközben látottakat. Otthon Maria, a házvezető várt minket ízletes vacsorával. Készített nekünk friss salátát, darált húst helyi paradicsomos szósszal, párolt rizst és párolt zöldségeket. Mindezek mellé még a szezonját kezdő, igazán finom helyi mangó is járt. Este kilenckor ágyba dőlt mindenki, volt mit bepótolni alvás terén.

img-20171017-wa0005

Hétfő reggel aztán kipihenten és frissen ébredtünk. Finom reggeli után bementünk a Queen Elizabeth Kórházba, ahol Dr. Patrickkal volt megbeszélt találkozónk. Nemzeti ünnep volt, Anyák napja.  A városban így meglehetősen egyszerű volt közlekedni és a kórházban is igen nyugodt volt a hangulat. A csapat bejárta az idegsebészeti osztályt és a másnapra kiírt betegeket is szemrevételezték. Megismerkedtek az osztályon dolgozó nővérek egy részével is és átadták az általuk hozott 10 doboz adományt, mely főként gyógyszerekből és gyógyászati eszközökből állt.

img-20171017-wa0017

Délután egy órakor végzett a társaság a kórházban, ezután elmentünk ebédelni, majd a városban tettünk egy rövid kirándulást. Megnéztünk a St. Michaels presbitáriánus templomot, ami a legszebb a környéken, elmentünk a város főutcájára, két nagyobb piacra is, aztán pedig még egy kis vásárlásra is jutott idő. Este pedig grilleztünk és megkóstoltuk a híres helyi Malawi Gin-t is.

img-20171017-wa0004

Kedden már műtétre is sor került. Két kis betegen segítettek orvosaink. Az első páciens egy 10 éves kislány volt, akinek a hátsó koponyagödri tumorát operálták. A tumor (az agytörzs mellett) már az agyvíz keringését is zavarta, ezért a tüneteit ez a két tényező határozta meg. Orvosaink azon izgultak, hogy a 7:30-as kezdés is késő lehet, persze Malawiban nem így működnek a dolgok. A kis beteg csak 8:30-ra érkezett, a részleges vérvizsgálat csak közvetlenül a műtét előtt történt, de a laboreredményei igazából irrelevánsak voltak – a kislánynak nem volt más esélye, mint a műtét. Az altatást a mi aneszteziológusunk végezte, a műtétet a két idegsebészünk hajtotta végre, tekintettel a kritikus helyzetekre a helyi műtősnő mellé is be kellett állni segíteni. A műtét sikeres volt, a kislány jól ébredt, szövődmények nélkül.

img-20171017-wa0000

A második gyerek állapota annyira súlyos volt, hogy pár nappal az érkezésünk előtt egy átmeneti megoldást jelentő műtétet hajtottak végre rajta, hogy életben maradjon a magyar csapat érkezéséig. Most ezt a nagyméretű, vérző agydaganatot távolítottuk el. Jelenleg a kis beteg az intenzív osztályon van, nagy izgalommal várjuk, hogy meglátogassuk.

img-20171017-wa0002

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez