Álomesküvő – elvette tánc közben megismert menyasszonyát Etiópia utolsó császárának unokája

Kevés olyan szerelmi történet van, ami ennél jobban hasonlítana egy tündérmesére.

A vőlegény ugyanis egy valódi herceg és a menyasszony sem akármilyen családba született. Joel Makonnen, vagyis a 35 éves Yoel herceg a néhai etióp császár, Hailé Szelasszié dédunokája. A 33 esztendős Ariana Austin pedig dél-amerikai származású afro-amerikai: a szülei Guyanából érkeztek az Egyesült Államokba. Anyai nagyapja az ottani főváros, Georgetown polgármestere volt.

A pár esküvői oldalán azt írja, hogy frigyükben az Óvilág arisztokráciája találkozik az Újvilág bájával. Szeptemberi, maratoni esküvőjüket két államban tartották. Marylandben indult a buli, pontosabban Temple Hills etióp ortodox templomában, ahol a vendégek a hagyományhoz híven zokniban figyelték, amint 13 pap és más egyházi ember szentesíti a házasságot. A menyasszony néhány nappal korábban tért át a vőlegény hitére. A ceremónia után a pár 307 vendéggel együtt ünnepelt Virginiában, a Foxchase birtokon, aranyflitterek és etióp étellel tömött tálak között. Ajándékként előre dobozokba zárt fekete guayanai tortát vihettek haza.

Az esküvő előzményei több mint egy évtizedre tekintenek vissza – tudtuk meg a New York Times-ból. Csaknem 12 évvel ezelőtt látták meg egymást a fiatalok egy washingtoni éjszakai klub, a Pearl táncparkettjén. Azóta közösen ünnepeltek diplomákat, állásokat, születésnapokat. De miután szörnyen elfoglaltak, az esküvő helyett mindig volt valami más fontos programjuk. Mostanáig.

Amikor találkoztak, a férfi nem szólt a nőnek királyi hátteréről. A nőnek meg nem is volt ez fontos – akkoriban, 21 évesen úgy érezte, hogy egy nagy buli az élet és soha nem lesz vége. A fiú mindenesetre odasétált hozzá és a barátnőjéhez, és azt mondta nekik: úgy néznek ki, mint egy italmárka reklámarcai. Konkrétan a Bombay Sapphire giné.

Ez a csajozós szöveg hirhedtté vált a lány családjában. Fel is idézte az esküvőn a barátnő, aki most koszorúslány volt. Azt mondta, igazán nem számít rá az ember lánya, hogy egy éjszakai klubban fut össze élete majdani párjával. De a fiú öt perc után azt mondta a lánynak: Te leszel a barátnőm. Így lett. A lányra nagy benyomást tett a fiú nagyvilágiassága. Rómában született, amikor édesapja, David Makonnen herceg és édesanyja, Adey Imru Makonnen hercegnő ott éltek száműzetésben. Aztán Svájcban nőtt fel, miután az édesapját 1989-ben elveszítette.

A Makonnen család a Salamon-dinasztia tagja, uralmuk 1974-ben, a forradalommal ért véget. A marxista Derg katonai junta döntötte meg puccsal Hailé Szelasszié császárt, Etiópia 225. uralkodóját. A hatalomátvételt polgárháború és háború követte, a trónjától megfosztott császár 1975-ben titokzatos körülmények között meghalt – úgy tudni, a börtönben kínozták halálra az ország új kommunista urai. A káosz 1991-ig tartott, akkor döntötte meg a lázadó csoportok szövetsége a kommunista kormányt.

Az uralkodói család sarjának esküvőjét apró kompromisszumok kísérték. A menyasszonyt áttért ugyan a vőlegény hitére, de ahhoz ragaszkodott, hogy az édesapja kísérje az oltárhoz – jóllehet ez merőben szokatlan az etióp keresztényeknél. Így aztán az örömapa karján vonult végig a templomon elefántcsont színű, uszályos Lazaro ruhájában.

A násznép nem akárkikből állt: a menyasszony szülei különböző washingtoni szervezetek elnöki tisztjét töltik be, a vőlegény édesanyja az ENSZ munkatársa volt. Nagykövetek, magas rangú méltóságok voltak a vendégek között – Washington polgármestere más elfoglaltsága miatt kimentette ugyan magát, de jókívánságait elküldte.

A partit fotóautomata, cukorkás asztal és Bob Marley, Marvin Gaye, Bruno Mars legnagyobb sikeresei tették teljessé. Hajnalban pedig az ifjú pár ünnepélyesen beköltözött új otthonába. Addig a menyasszony korábbi lakótársával élt együtt, a vőlegénynek pedig Virginiában, Alexandria városában volt lakása. Azt mondják, eddig nem volt idejük összebútorozni.

Forrás, fotó: New York Times

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez