Veszélybe kerültek a magyar orvosok műtétei is Malawiban a vámpírhisztéria miatt

Ahelyett, hogy csitulna, egyre nő Malawiban a félelem a vámpíroktól és a rájuk vadászó bandáktól. A helyzet már odáig durvult, hogy az emberek félnek vért adni.

A minimálisan kért két egység vér helyett ma már csak egy egységet kaptak a Magyar Afrika Társaság (AHU) 17. orvosi missziójával Malawiban műtő magyar idegsebészek. Mint a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) helyi házának vezetőjétől, Szeremley Csabától megtudtuk, a vérhiány oka az, hogy az emberek félnek vért adni az egyre terjedő vámpírtörténetek miatt, a véradó állomások pedig félnek kiküldeni a munkatársaikat vidékre a közhangulat és a lincselések miatt.

Mint két héttel ezelőtt már megírtuk, a kelet-afrikai ország déli részén embereket gyilkoltak meg azért, mert elterjedt róluk: szertartásaikon emberi vért isznak.  Önbíráskodó vámpírvadász bandák bukkantak fel Malawi elmaradott vidékein és a kormány hiába rendelt el több helyen kijárási tilalmat délután 5 és reggel 7 között, a lincselések száma tovább nőtt. Néhány érintett körzetből az ENSZ is kivonta az alkalmazottait. Azóta több mint száz ember őrizetbe vettek a gyilkosságok miatt, a bűnözők pedig kihasználják a helyzetet.

A Blantyre-i kórházban műtő magyar orvosok a hisztériából az utcán nem érzékelnek semmit, a környék, ahol laknak és ahol dolgoznak, teljesen nyugodt. Jóllehet az egyik eset, mikor is halálra égettek egy epilepsziás embert, Blantyre-ben történt, de a város másik felében.  Akikkel az orvosaink beszéltek, azok elítélik és mesterséges félelemkeltésnek tartják a vámpírhíreket és a vámpírvadászok akcióit egyaránt.

A kórházban viszont már nagyon is kézzelfogható a hisztéria hozadéka. Tegnap el kellett halasztaniuk vérhiány miatt egy műtétet. Pedig igencsak vérigényes operációk előtt állnak. Ma egy homlokcsont alapi tumort távolítanak el többórás beavatkozással egy 22 éves férfiból – a combról levett izomhártyával plasztikázzák az agyburkot a bázison és a homlokcsont alatt. A csapat másik része agyvízkeringési zavarral küzdő gyerekeket műt abban a júniusban megnyílt gyermekkórházban, melyet Madonna szponzorál. 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez