Párizsban tárgyal a terrorfenyegetettségről az egyiptomi elnök

Abdul Fattah esz-Szíszi elnök kedden az Élysée-palotában ebédel, hogy megvitassa Emmanuel Macron elnökkel azt az iszlamista terrorista fenyegetést, mely mind az arab világot, mind pedig Európát veszélyezteti.

Párizsban ennek nagyon is tudatában vannak, hiszen 2015 őszén dzsihádharcosok párhuzamosan nyolc terrorakciót hajtottak végre különböző helyszíneken. Macron elnök a terrorfenyegetés elleni harcot abszolút prioritásnak tekinti és segíti azokat az afrikai államokat, melyek egymaguk nem lennének képesek szembenézni az iszlamista terrorizmussal.

A 62 éves Szíszi elnök az Egyesült Államokban végezte katonai tanulmányait és korábban a katonai hírszerzés vezetője volt, vagyis szakértőnek számít ezen a téren. 2013-ban nevezte őt ki Mohamed Morszi elnök a hadsereg vezérkari főnökének. A Muzulmán Testvériséghez tartozó Morszit a hadsereg megbuktatta és az utóda Szíszi marsall lett. Aki most párizsi útja előtt interjút adott a Le Figarónak.

Ebből kiderül, hogy terrorista szervezetnek tekinti a Muzulmán Testvériséget, melynek vezetői ma börtönben ülnek, épp úgy, mint maga Morszi elnök. Az iszlamista terrorizmus a létükben fenyegeti az arab államokat – hangsúlyozta Egyiptom elnöke. Aki nincs jó véleménnyel az arab tavaszról, hiszen az káoszt hozott a legtöbb helyen, így Egyiptomban, Líbiában vagy Jemenben. De az iszlamista terrorizmus nemcsak az arab államok problémája, Fekete Afrikában is számos helyen követnek el merényleteket: Kenyától Nigériáig. Maliból csak francia segítséggel tudták kiűzni a dzsihádharcosokat és továbbra sem stabil ott a helyzet.

Egyiptom, mint a legnépesebb arab állam, mely az arab világ kellős közepén helyezkedik el, döntő fontosságú szerepet játszik abban, hogy az iszlamista terrorizmus ne kerekedjen felül. Kairó ehhez vár támogatást Franciaországtól és az egész Európai Uniótól. Meg van róla győződve, hogy a szegénység és a kilátástalanság sok fiatalt változtat dzsihádharcossá. És akkor még nem beszéltünk a migrációról, mely jelentős mértékben összefügg az elmaradottsággal és a háborúkkal a Közel-Keleten és Afrikában, ahol a leginkább aktívak az iszlamista terrorizmus erői.

Fotó: Le Figaro

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez