Ferenc pápa határozottan elítélte az iszlamista terrorizmust Kairóban

A katolikus egyházfő mindig vigyáz arra, hogy elkerülje a csapdát: ne azonosítsa a dzsihádharcosokat az iszlám vallással. Kairóban az Al Azhar egyetemen megtartott békekonferencián sem tért el ettől az állásponttól, de felszólította a jelenlevőket: tegyenek meg mindent azért, hogy Isten nevében ne kövessenek el gyilkosságokat!

Ferenc pápa látogatásán ugyanakkor hangsúlyozta Egyiptom szerepét az iszlamista terrorizmus elleni harcban. Utalt a Sínai-hegyre, ahol az ég találkozott a földdel, ahol Mózes megkapta a tízparancsolatot. Kiemelte a felszólítást arra, hogy ne ölj! Az Al Azhar vallási vezetője pedig azt hangsúlyozta: azért, mert a hívők egy kis csoportja terrorakciókat követ el, még nem szabad felelősnek tekinteni az összes muzulmánt.

Ferenc pápa kétnapos egyiptomi útját maximális katonai és rendőri készültség jellemzi, hiszen az Iszlám Állam ellenségnek tekinti a keresztényeket és különösen a katolikus egyházfőt. Ferenc pápa találkozott Sissi egyiptomi elnökkel is. Kiemelte Egyiptom kulcsszerepét az arab világban és az iszlamista terrorizmus elleni harcban.

Legutóbb virágvasárnap idején volt kettős iszlamista merénylet keresztény templomok ellen Egyiptomban. 45 ember meghalt és sokan megsebesültek. Éjszaka rájuk emlékezve imádkozott együtt Ferenc pápa II. Teodorral, a kopt keresztények vallási vezetőjével. Ferenc pápa hangsúlyozta: a civilizáció a párbeszédet jelenti a különböző vallások és népek között, a barbárság pedig az elzárkózást és a szembenállást hirdeti. Mind a keresztény, mind pedig a muzulmán papoknak a civilizációt kell védelmezniük a terrorista barbársággal szemben – mondta Ferenc pápa azon a békekonferencián, melyet az iszlám legtekintélyesebb egyetemén, az Al Azharon tartottak Kairóban.

Fotó: Catholic Sat

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez