Húsznál több sikeres műtét – hazaindultak Malawiból a magyar idegsebészek

Reggel még egy utolsó vizitet tartottak az Erzsébet királynőről elnevezett Blantyre-i kórházban, mielőtt a repülőtérre vitték őket.

Elégedetten nyugtázhatták a búcsúzásnál, hogy mindegyik betegük állapota szépen javul. A Magyar Afrika Társaság (AHU) 17. orvosi és egyben harmadik műtős missziójának öttagú csapata több mint 20 komplikált operációt hajtott végre két hét alatt. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai Malawi második legnagyobb városában az egyetlen ottani idegsebésznek nyújtottak segítséget.

Jöttükre már régóta vártak, a legbonyolultabb esetek dokumentációját már az indulás előtt, Budapesten megkapták, hogy fel tudjanak készülni rájuk. Meglepetések azonban így is érték őket – a legkellemetlenebb vélhetően az volt, amikor műtétet kellett elhalasztaniuk, mert a délkelet-afrikai országban kirobbant vámpírhisztéria miatt nem tudtak elegendő vérhez jutni. 

img-20171024-wa0005

A műtétek mellett tanítottak is a magyar idegsebészek – helyi rezidenseknek mutattak különlegesen nehéz szakmai fogásokat. Volt olyan eset is, amikor vendégeket kaptak: a Madonna által alapított és idén megnyitott gyerekkórház fül-, orr- gégeosztályról három amerikai orvos is meglátogatta őket és a betegüket, miután ott is végeztek komplikált műtétet a magyar doktorok. Akik egyébként maguk is sokat tapasztaltak és tanultak – olyan elhanyagolt esetekkel találkoztak, amilyenekkel itthon soha, és sikeresen megoldották őket.

Helyi rezidens figyeli a munkát.
Rezidensképzés.

A bonyolult műtétek mellett arra is jutott ideje a missziónak, hogy megvizsgálja az AHU által is támogatott Jacaranda Iskola több kisdiákját, illetve dolgozóját. Meg hogy kicsit szétnézzenek orvosaink Malawiban, ebben a 18 milliós országban, ahol nemcsak gyógyítókból, gyógyszerből és felszerelésből van hiány, de másból, így például gyakran áramból is. A magyar misszió, csakúgy, mint elődei itthonról vitt adományokat, több magyar cég is támogatta orvosi eszközökkel, gyógyszerrel a küldetést.

img-20171017-wa0017

A hétvégeken kirándultak az orvosok a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) szervezésében. Jártak a Majete-parkban, részt vettek hajós szafarin, felkeresték a Cape Maclear partot, a Liwonde nemzeti parkot – ízelítőt kaptak Délkelet-Afrika természeti szépségeiből és egzotikus élővilágából is.

img-20171030-wa0004

Még éppen időben – a hétvégén ugyanis beköszöntött az esős évszak Malawiban.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez