Vörös figyelmeztetés a repülőknek – füstölő vulkán Balin / videó

Már 4.000 méter magasra száll fel a füst egy indonéziai vulkánból. A repülőgépeknek el kell kerülniük a Mount Agung környékét.

A hatóságokat maszkokat osztanak az ott élőknek, attól tartanak, hogy túl sok hamu kerül a levegőbe. Bali nagyon kedvelt turistacélpont, a népszerű üdülőhelyek, Kuta és Seminyak mindössze 70 kilométerre fekszenek a tűzhányótól. A sziget legnagyobb reptere egyelőre működik, de több légitársaság törölte a járatait. Attól tartanak, hogy a vulkáni hamu kárt tehet a gépek motorjaiban.

Lombok szigetén, Balitól kicsivel keletre be is zárták a repteret. Ott már vulkáni hamu hullott Mataram városára. A turistákat még nem fenyegeti veszély, ha nem a leginkább érintett területen, vagyis a Mount Agung közelében tartózkodnak – írja Twitteren a helyi katasztrófaelhárító ügynökség. Amely a tűzhányó körüli 7 és fél kilométer sugarú körben viszont elrendelte az evakuálást. Körülbelül 25 ezer embernek kell még ideiglenes szállást találni. Több mint 140 ezren már korábban elhagyták a vidéket, miután a vulkán aktivitása nyáron nagyon megugrott és kitöréstől tartottak az illetékesek. Hivatalos becslések szerint Bali minimum 110 millió dolláros turisztikai bevételtől esett el a nagy evakuálás idején. Szeptemberben hazatérésre szólították fel azokat, akik a legveszélyeztetettebb zónán kívül laknak, ám a hely kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is morog, most a héten pedig már másodszor bocsátott ki hamut, mielőtt tényleg kitört.

Indonézia a csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek összeütközése gyakran okoz földmozgásokat és aktiválja a vulkánokat. Az országban több mint 130 aktív tűzhányó van. A Mount Agung a mostanit megelőzően legutóbb 1963-ban tört ki, akkor több mint ezer embert ölt meg.

 

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez