Gyász – elment az ikonikus iráni fotós

Shahrokh Hatami fotói gyakran szerepeltek címlapon – akár a Beatlest, akár az iráni iszlám forradalom eseményeit fotózta. 89 évesen halt meg, Észak-Franciaországban.

Haláláról élettársa, Francine Carpon színésznő értesítette a sajtót. Azt közölte, hogy Hatami tüdőelégtelenségben hunyt el otthonukban, Auxi-le-Chateauban.

Az 1928-ban Teheránban született fotós újságíróként kezdte a pályáját egy iráni napilapnál. 1950-től fogva kamerájával is megörökítette a történeteit. Rengeteg dolgot fotózott: a Life magazin olvasói például az ő képeiből láthatták, miként bukott meg 1953-ban a CIA vezényletével végrehajtott puccs nyomán Moszadek miniszterelnök. Negyedszázad múlva, 1979 februárjában ott volt a gépen, amely Khomeini ajatollahot vitte haza Párizsból. Később drámai képeket készített az iszlám forradalomról.

De hírességeket is fotózott: a Beatlesről már a liverpooli Cavern Clubban készített felvételeket a Paris Match megbízásából – pedig akkor a gombafejűeket övező őrület még nem is tört ki igazán.

A hatvanas évek elejétől az Elle magazinnak is dolgozott, egy sor híres színésznőről készített címlapfotót: köztük Brigitte Bardot-ról, Elizabeth Taylorról és Ursula Andressről.

De önmagát soha nem állította reflektorfénybe. Szerény volt. Pedig a többi között ő volt a minap elhunyt Charles Manson által meggyilkolt amerikai színésznő, Sharon Tate személyi fotósa is. Tanúvallomást is tett az összesen öt áldozatot követelő kaliforniai mészárlás tárgyalásán.

Barátai közé tartozott még sok híres ember, köztük Coco Chanel divattervező, a néhai egyiptomi elnök, Gamal Nasszer vagy Husszein jordániai király.

A mozi sem hagyta hidegen, többek közt Woody Allen, Jean Luc Godard és Francois Truffaut forgatásain készített felvételeket. A Rosemary gyermekeinek forgatásán annyira összebarátkozott Mia Farrow-val, hogy még egy dokumentumfilmet is rendezett 1968-ban a film készítéséről Mia és Roman címmel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez