Még a kopt pápa sem kíván most az amerikai alelnökkel találkozni

Az Arab Liga külügyminiszterei rendkívüli ülésen szólították fel Trump elnököt, hogy vonja vissza jeruzsálemi döntését, melyet a nemzetközi jog megsértésének neveztek.

Kelet-Jeruzsálemet az arab államok és a palesztinok egy leendő palesztin állam fővárosának tekintik. Ezért nem fogadják el Trump döntését. Az USA elnöke Pence alelnököt küldte a helyszínre, de Izrael lelkes üdvözlése mellett a muzulmán világ maximális elutasítása fogadta az Egyesült Államok alelnökét. Sem Mahmúd Abbász, a mérsékelt palesztinok vezetője, sem pedig a kopt pápa nem kíván találkozni vele.

Netanjahu izraeli miniszterelnök Európába utazott, hogy ott próbálja meg elfogadtatni Trump döntését. Párizsban Emmauel Macron francia elnökkel találkozik. A francia államfő külön figyelmeztette Trump elnököt: ne ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, mert ezzel drámai folyamatokat indíthat el a muzulmán világban. A francia diplomácia Erdogan török elnökkel együttműködve kompromisszumos megoldást készít elő: Trump úgy vonhatná vissza döntését, hogy közben megőrizné az arcát. Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont maximálisan elégedett az amerikai elnök döntésével, annak ellenére, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jelezte: még legalább két évig az USA nagykövetsége Tel Avivban marad.

Fotó: Templom-hegy, Jeruzsálem / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez