Irán vallási vezetője: külföldről irányítják a tüntetéseket

Ali Hámenei ajatollah kedden délelőtt elítélte a tüntetéseket, melyek öt napja zajlanak Iránban. A halálos áldozatok száma legkevesebb 21. Az ajatollah nem említett külföldi államot, de Rohani elnök Izraelt gyanúsította meg a tüntetések megszervezésével. Válaszul Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: nem mi állunk a tüntetések mögött Iránban!

Nevetséges – így kommentálta Izrael miniszterelnöke azt a vádat, melyet Rohani iráni elnök fogalmazott meg. Eszerint Izrael titkosszolgálata szervezné Iránban a nagy tüntetéseket, melyek napok óta egyre feszültebb helyzetet teremtenek. A rendfenntartó erők és a tüntetők összecsapásai során legkevesebb 21 ember meghalt és több mint 450-et letartóztattak. Rohani elnök televíziós beszédében hangsúlyozta: mindenkinek joga van az egyéni véleményhez! Mindenkinek joga van tüntetni! Ugyanakkor egyes felforgató elemeket említett, akik szervezik a megmozdulásokat és akik mögött külföldi hatalmak állnak.

Az iráni sajtó nyíltan Izraelt és az Egyesült Államokat teszi felelőssé a nagy tüntetésekért, melyek napok óta zajlanak a városok utcáin. Elsősorban diákok tiltakoznak, de nemcsak ők. Kezdetben a tüntetők a drágaságot kifogásolták és a csökkenő életszínvonalat. Ma már mind gyakoribb a politikai kritika is abban az Iránban, melyet a vallási forradalom óta, vagyis csaknem negyven éve a klérus vezet.

Rohani elnök nincs könnyű helyzetben hiszen ő a mérsékelt irányzat egyik vezetője. Demokratikusabb és nyitottabb Iránt szeretne. Ezt a keményvonalas hatalom túl nagy engedménynek tartja, a diákok pedig túl kevésnek érzik. Nehezíti Rohani elnök dolgát az is, hogy Trump elnök – éppúgy, mint Netanjahu – támogatásáról biztosította a tüntetőket. Trump nemrég visszatáncolt az egyezménytől, melyet hat nagyhatalom kötött Iránnal annak nukleáris programjáról. A Közel-Keleten Szaúd-Arábia koalíciót szervez Irán ellen az USA és Izrael támogatásával. Irán nem ismeri el Izraelt, ezért Jeruzsálemben halálos ellenségnek tekintik. Ilyen körülmények között a tüntetők mindinkább azt kockáztatják, hogy a rendőrség és a forradalmi gárda lecsap rájuk, mondván, hogy idegen hatalmak érdekében gyengítik a rendszert, amely a síiták nevében háborút folytat szinte az egész Közel-Keleten.

Fotó: Brit turista az egykori amerikai nagykövetség előtt Teheránban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez