Januárban újrakezdik: elnöki hadjárat a sajtó, rendőrségi hadjárat a kábítószer ellen

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke Donald Trumpot utánozza: fake news, vagyis álhírek terjesztésével vádolja meg a média neki nem tetsző részét, miközben ő maga él vígan ezzel a nem épp ortodox eszközzel. Persze a Fülöp-szigetek elnöke túl is tesz mesterén, hiszen ő szépen be is tiltja a neki nem tetsző médiumokat.

Az ellenzéki sajtó az élen járt abban, hogy leleplezze az elnök családjának maffiamódszereit a gazdagodásban és a rendőrség visszaéléseit a kábítószerellenes háborúban. A rendőrök – az elnök felhatalmazása alapján – bírói ítélet nélkül küldtek a túlvilágra ezreket. A kínos nemzetközi visszhang hatására ősszel stopot rendelt el Duterte elnök, mondván: a kábítószerellenes hadjárat véget ért. Most kiderült, hogy csak átmeneti szünetet tartottak a rendőrség halálbrigádjai, melyek hétfőn újrakezdték hadjáratukat a kábítószer ellen. Hétfőn hivatalosan közölte a rendőrfőnök, hogy immár újra teljes felhatalmazás birtokában gyilkolhatnak a Fülöp-szigeteken.

A két kampány között párhuzamot von a még megmaradt ellenzéki sajtó. A média megfélemlítése az elitnek szóló üzenet, míg a drogellenes hadjárat a választópolgárok millióit akarja megrendszabályozni. Duterte elnöknek abban feltétlenül igaza van, hogy a kábítószer a Fülöp-szigetek fejlődésének egyik legfőbb akadálya, de valószínűleg az okokat kellene megszüntetni, melyek drogfogyasztásra ösztönzik a Fülöp-szigetek lakóinak millióit. Meg persze a valódi nagy drogklánokat kellene felszámolni, és nem a kis dílereket öldökölni. Csakhogy a Fülöp-szigetek legfőbb drogszállítói között ott vannak a hongkongi triádok. Akiknek a bizalmi embere a Fülöp-szigeteken nem más, mint maga Duterte elnök fia…

Fotó: Amerikában élő fülöp-szigetiek tiltakoznak Duterte drogháborúja ellen / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez