A Moszad mérgezte meg a Novicsok idegméreg atyját

A szovjet időkben kifejlesztett Novicsok idegméreggel próbálták meg eltenni láb alól Szergej Szkripal exezredest és lányát Nagy-Britanniában. A brit hatóságok szerint Moszkva volt a megrendelő. Vlagyimir Csizsov orosz nagykövet viszont azt nyilatkozta a BBC-nek: az idegmérget brit laboratóriumban állították elő. Nonszensz! – közölték a britek, akik emiatt szankciókkal sújtották Oroszországot. Moszkva brit diplomaták kiutasításával válaszolt. Az oroszok tagadják, hogy a Novicsok ideggáz náluk raktáron lenne…

A Yedioth Ahronot című izraeli lap érdekes cikket közöl ezzel kapcsolatban: kiderül, hogy a Novicsok feltalálója, aki a vegyi fegyverek felelőse volt, Szíriával üzletelt a kilencvenes években. Az izraeli titkosszolgálat a kilencvenes években felfigyelt arra, hogy Anatolij Kuncsevics, a Szovjetunió vegyifegyver-felelőse gyakran látogat Szíriába. Akkoriban Jelcin elnök elrendelte: semmisítsék meg a vegyi fegyvereket – köztük a Novicsokot is. A Moszad gyanúja szerint ezeket a vegyi fegyvereket Szíriának adta el Anatolij Kuncsevics. A 2011 óta tartó polgárháború során Szíria gyakran bevetett vegyi fegyvereket ellenfeleivel szemben, bár ezt mindig tagadta. Izrael szemében azonban már korábban sem férhetett kétség ahhoz, hogy a szovjet vegyi fegyverek egy része Szíriába vándorol. Ehud Barak akkori izraeli miniszterelnök felszólította Jelcint: intézkedjen! Az orosz elnök a füle botját sem mozgatta. Erre a Moszad lépett: 2002-ben Anatolij Kuncsevics újra Szíriába látogatott. Állítólag ekkor adta el a Novicsok ideggázt a szíreknek. Az ideggáz feltalálójának ez volt az utolsó útja: felszállt a repülőgépre, mely Aleppóból Moszkvába indult, de le már nem szállt róla.

Súlyos “ételmérgezés ” áldozata lett a fő méregkészítő. Damaszkusz a Moszadot vádolta, amely szokás szerint nem reagált. Most a Yedioth Ahronot megírta: nem alaptalan a damaszkuszi vád, a méregkészítőt kikészítette az izraeli titkosszolgálat. Az is kiderül a cikkből, hogy a Novicsok ideggázból bizony meg maradhatott jókora készlet Oroszországban, sőt gyárthattak azóta is belőle, bár a nemzetközi egyezmények tiltják az alkalmazását. Szergej Szkripal ezredes, az orosz titkosszolgálat híres árulója és lánya, Júlia továbbra is élet és halál között lebeg a Novicsok miatt. Vlagyimir Putyin, az újjáválasztott orosz elnök, aki a szovjet titkosszolgálatnál dolgozott korábban, mindent tagad.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez