Izrael mégsem küld afrikai migránsokat Európába és Kanadába

Ezt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte a Facebookon nem sokkal azután, hogy bejelentette: több mint 16 ezer, Izraelben élő afrikai menekültet fogad be Kanada, Olaszország és Németország.

Izraelben teljes a zűrzavar, mert a kormánykoalíció különböző pártjai is különbözőképpen ítélik meg a kérdést. Több mint 60 ezer afrikai menekült érkezett Izraelbe, mielőtt Netanjahu miniszterelnök megépíttette a kerítést a Sinai-félszigeten. A többség Szudánból és Eritreából jött, ahol rémes diktatúrák uralkodnak.

Az izraeli kormány úgy határozott, hogy április elseje után kiutasítja azokat a migránsokat, akik nem kapták meg a menekült státuszt. Ez több mint 40 ezer embert érintett. Emberi jogi szervezetek tiltakozása miatt nem küldhették vissza őket oda,  ahonnan jöttek, mert ott lehet, hogy az életük is veszélyben lett volna. Ezért Ugandával és Ruandával állapodott meg az izraeli kormány, de az oda érkező afrikai menekültek ezt írták az első tapasztalatok alapján: még az izraeli börtönökben is jobb, mint itt a lágerekben!

Ezek után állapodott meg Izrael az ENSZ menekültügyi szervezetével, Kanadával, Németországgal és Olaszországgal az áttelepítésekről. Az érintett államok nem voltak túlságosan lelkesek, hiszen náluk is nagy viták folynak a bevándorlókról.  Izraelben felbolydult az egész ellenzék és a kormánypártok is egymásnak estek. Ezért Netanjahu miniszterelnök felfüggesztette a migránsprogramot, amely el sem indult.

Fotó: Times of Israel

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez