A holokausztvita ellenére Varsó 1 milliárd dollárért izraeli rakétákat vásárol

Ezt erősítette meg Yoav Har-Even tartalékos vezérőrnagy, a Rafael haditechnikai vállalat főnöke: a tárgyalások jól haladnak. Örülünk, hogy a lengyelek minket választottak.

Izrael és Lengyelország között feszültté vált a viszony, mert a törvényhozás Varsóban olyan holokauszt-törvényt fogadott el, mely sérti a zsidó közvélemény érzékenységét. Ettől függetlenül a katonai együttműködés jó a két állam között – különösen mivel az izraeli rakétaüzlet egy amerikai katonai programhoz kapcsolódik.

Lengyelország 7,6 milliárd dollárért vásárol amerikai Patriot rakétaelhárító rendszert az Egyesült Államoktól. Varsó ezzel azok közé a NATO államok közé kerül, melyek teljesítik az előírást: a GDP két százalékát fordítják katonai célokra. Az orosz fenyegetés miatt tartja ezt szükségesnek a lengyel kormány, mely ugyanakkor spórolni is akar. A Patriot rendszernek ugyanis van egy olyan része, melyet az izraeliek is gyártanak – csak épp sokkal olcsóbban.

A SkyCeptornak nevezett izraeli rakéta mindössze 450 ezer dollárba kerül, míg az amerikai ennek a tízszeresébe. Így érthető, ha Varsó a Rafael rakétáit vásárolja meg az amerikaiak helyett. A lengyel kormány még egy fontos dolgot elért: az amerikai és az izraeli rakétákat Lengyelországban szerelik majd össze, vagyis ezzel új munkahelyek keletkeznek, melyek korszerű technikával működnek. Izrael hadiipara, mely igen szorosan együttműködik az amerikaival, az élvonalban van a legtöbb területen. Ezért a lengyel kormány abban bízik, hogy megfelelő elrettentő erőt jelent majd, ha rendszerbe állítják egy esetleges orosz katonai fenyegetéssel szemben.

 

Fotó: Raytheon

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez