Spanyol békefenntartó halála, a Hezbollah üzent Izraelnek

Madridban megerősítették, hogy izraeli golyóvégzett az ENSZ egyik spanyol békefenntartójával Dél-Libanonban. A spanyol kormány az ügy teljeskörű kivizsgálását kéri a világszervezettől. Közben a Hezbollah azt üzente Izraelbe: nem érdeke a további erőszak.

 

A Biztonsági Tanács elítélte azt, ami tegnap történt a libanoni-izraeli határon. A spanyol tizedes azokba a sebekbe halt bele, amiket akkor kapott, amikor tűzpárbaj tört ki izraeli katonák és a Hezbollah fegyveresei között. “Teljesen nyilvánvaló, hogy az erőszak elharapózása okozta a katona halálát,  és hogy a támadás az izraeli oldalról jött” – mondta újságíróknak Roman Oyarzun spanyol ENSZ-nagykövet. Aki azon a válságtanácskozáson beszélt, amit a testület francia kezdeményezésre tartott, annak megvitatására, hogyan tudnák megakadályozni, hogy újabb háború legyen Izrael és Libanon között. A két ország legutóbb 2006-ban, egy hónapon át harcolt egymással.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár maximális önmérsékletre és nyugalomra szólította föl mindkét oldalt, annál is inkább, mert a térségben így is rendkívüli a feszültség, két országban is háború folyik, Szíriában és Irakban.

A tegnap történtek valójában január 18-ra nyúlnak vissza: amikor  Izrael légicsapással megölt hat Hezbollah-harcost és egy iráni tábornokot a Golán fennsík szíriai oldalán. Akkor Teherán és a Hezbollah is válaszlépést ígért. Aztán tegnap  az izraeli-libanoni határnál a Hezbollah öt rakétát lőtt ki egy izraeli katonai konvojra, két izraeli katonát megölt. Az IDF félszáz tüzérségi lövedékkel válaszolt, ekkor halt meg a spanyol kéksisakos.  A 2006-os második izraeli-libanoni háború óta ez volt a legvéresebb összecsapás a Hezbollah és Izrael között.

Közben Izraelben bejelentették, hogy üzenetet kaptak a Hezbollahtól: abban az áll, hogy a siíta fegyveres szervezet tartózkodik a további erőszaktól. Erről Móse Jaloon védelmi miniszter számolt be, akihez az ENSZ békefenntartól juttatták el az üzenetet. A miniszter egy rádióinterjúban arról beszélt ma reggel, hogy nem tudni, mi lesz, mindenesetre az izraeli hadsereg mindaddig készültségben marad, amíg a dolgok nem nyugszanak le teljesen.

Fotó: A tegnapi rakétázásban kiégett izraeli katonai jármű. Europress/AFP

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez