Kilőtték a Kalifa egyik helyettesét

Ezt jelentette be John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője. Az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke is arról számolt be, hogy az Iszlám Állam több fontos vezetőjét megölték. A legfőbb főnök, Abu Bakr Al Bagdadi nincs a halottak között – közölték amerikai katonai források.

Bagdadi halálhírét már többször közölték, de eddig még mindig kiderült: él az Al-Kaida egykori iraki vezére, aki függetlenítette magát a szervezettől, és kikiáltotta a Kalifátust Irak és Szíria egyes részein. Martin Dempsey tábornok a Wall Street Journalnak nyilatkozva megerősítette azt, hogy sok fontos vezetőt megöltek Irakban, ahol a kormánycsapatok offenzívát készítenek elő az Iszlám Állam fegyveresei ellen. Szindzsár környékén, ahonnét nyáron menekültek a hegyekbe a jezidik, a kurdok már harci sikereket értek el. Hála az amerikai légicsapásoknak –  hangsúlyozzák Washingtonban.

Arról azonban szemérmesen nem tesznek említést Amerikában, hogy a nagy iraki offenzívát Szulejmani tábornok, az iráni Forradalmi Gárda hírszerző főnöke készíti elő Bagdadban. Neki engedelmeskednek a síita milíciák Irakban, ahol ők alkotják a kormányerőket. Az iraki hadsereg szunnita tisztjei ugyanis vagy dezertáltak, vagy átálltak az Iszlám Állam oldalára.

Martin Dempsey tábornok, vezérkari főnök korábban arról nyilatkozott, hogy amerikai szárazföldi csapatok bevetése nélkül nem lehet legyőzni az iszlamistákat. Obama elnök viszont csak légicsapásokat engedélyezett, szárazföldi hadműveletet nem. Chuck Hagel hadügyminiszter a katonákkal értett egyet, és lemondott tisztségéről. Az amerikai légicsapások jelentős mértékben meggyengítették a Kalifátust, de átütő eredményt nem értek el. Ezt a síita milíciáktól és a kurd pesmergáktól várják, akiket Szulejmani iráni tábornok irányít. Mind Washington, mind pedig Teherán cáfolta, hogy összehangolnák elképzeléseiket a Kalifátus elleni harcban.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez