A kutatókat is megdöbbentették a legújabb demográfiai adatok

Hol van már a múlt század bébibumja? A világ országainak felében bébibuszt figyelhető meg – vagyis nem születik annyi gyerek, ahány fenntarthatóvá tenné a népesség számát.

A kutatókat megdöbbentette, amire jutottak. Szerintük komoly következményei lesznek annak, hogy minden második társadalomban több a nagyszülő, mint az unoka.

Lancet folyóiratban publikált tanulmány minden egyes ország születési trendjeit figyelemmel kíséri 1950 és 2017 között. Az általános termékenységi ráta ez alatt az idő alatt a felére csökkent, egy nő ma a Földön átlagban 2.4 gyereket szül. Az egyes országok között azonban óriási a különbség. Nigerben például, Afrika nyugati részén ez a szám 7.1, míg Cipruson 1. Ha a ráta 2.1 alá csökken, akkor a népesség zsugorodni kezd – erre 1950-ben még egyáltalán nem volt példa  az országok között.

A gazdaságilag fejlett országokban, így Európa túlnyomó részén, az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában vagy Ausztráliában a legalacsonyabb a termékenységi ráta. Mindazonáltal ez többnyire nem jelenti azt, hogy a népesség csökken – legalábbis ma még nem. A népesség mérete ugyanis függ még a halálozási rátától és a be-, illetve kivándorlástól is. Egy emberöltőbe is beletelhet, amíg a jelenség már érezhető lesz – mondják a szakemberek. Jóllehet a világ országainak másik felében még mindig elég gyerek születik a népességgyarapodáshoz, ám ahogy a gazdaságuk fejlődik, úgy lesz ezekben is egyre alacsonyabb a termékenységi ráta.

A tudósok három tényezőre vezetik vissza az őket is meglepő jelenséget. Egyrészt a csecsemőhalandóság csökkenése miatt kevesebb gyermeket szülnek a nők, másrészt ma már könnyebben jutnak hozzá fogamzásgátló szerekhez, harmadrészt pedig egyre többen kapcsolódnak be közülük a tanulás és a munka világába.

Vagyis sok szempontból a termékenységi ráta csökkenése sikertörténet.

A népesség elöregedése és zsugorodása nem rossz mindaddig, amíg az egész társadalom képes alkalmazkodni ezekhez a demográfiai változásokhoz – mondja Dr. George Leeson, a népesség elöregedésével foglalkozó oxfordi intézet igazgatója. Ez azonban nem könnyű, hisz a demográfia az életünk minden pici szeletére hatással van. Az emberekre, a házakra, a fogyasztásra. De nemcsak a népesség száma határozza meg ezeket, hanem a korszerkezete is, ami szintén változik.

Szerinte a munkahelyeknek változniuk kell, még a mostani 68 éves nyugdíjkorhatár sem lesz fenntartható az Egyesült Királyságban.

 

A tanulmány szerint az érintett országoknak érdemes megfontolniuk a bevándorlás bővítését, ami ugyancsak problémákat szül. Vagy pedig bátorítaniuk kell a mostaninál több gyermek vállalására a nőket, ami szintén nem egyszerű.

Miközben a termékenységi ráta csökkenése kihívást jelent a társadalmak számára, a környezet nyerhet a jelenségből, miután kevesebb ember kevesebb kárt tud tenni benne  – állítják a kutatók.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez