Felrobbantottak egy turistabuszt a gízai piramisok közelében

Három vietnami és egy helyi áldozata van a merényletnek Egyiptom fővárosában. Az út szélén elrejtett pokolgép lépett működésbe.

Az összesen 14 vietnami turistát szállító busz rosszkor volt rossz helyen: a bombát egy falnál helyezték el az út mellett a piramisok közelében és akkor lépett működésbe, amikor a busz elhaladt mellette. Az egyiptomi áldozat az idegenvezető. Két sérült állapota válságos.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Egyelőre csak annyit tudni az egyiptomi belügy tájékoztatásából, hogy a robbanás kairói idő szerint este negyed 7-kor történt a Haram negyedben, a Marjutija utcában.

Az újabb merénylet újabb mélyütést jelent a 2011 januári felkelés óta komoly nehézségekkel küzdő egyiptomi idegenforgalomnak, melynek felélesztésébe oly sok pénzt és energiát öltek az elmúlt években a kairói hatóságok. Az iszlamista lázadók egyik lényeges célpontjuknak tekintik a turizmust, miután Egyiptom bevételének nagyon jelentős részét teszi ki az iparág. Az utóbbi évek legemlékezetesebb ilyen támadása az orosz utasszállító gép felrobbantása volt, röviddel azután, hogy az felszállt Sarm el-Sejkből 2015 októberének utolsó napján. A Kogalymavia légitársaság gépe 224 emberrel a fedélzetén zuhant le, miután bomba robbant rajta. A pokolgépet egy reptéri alkalmazott megvesztegetésével csempészte a merénylő a fedélzetre.

Az újabb merénylet várható hatásairól megkérdeztük dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót is, aki úgy véli, hogy ez újabb súlyos csapás az egyiptomi turizmusra, és – tekintettel arra, hogy a turisztikai bevételek a GDP szűkebb értelmezésben 11, a kapcsolódó ágazatokkal 16%-át adják – rendkívüli gazdasági gondokat fog okozni, holott épp a nyáron számolt be Egyiptom jelentős fejlesztési eredményekről és sikerekről. Míg 2011-ig évente 15-16 millió turista érkezett, Mubarak eltávolítása után ez a szám a töredékére csökkent, majd visszatértek a főleg orosz, német, brit vendégek. 2015-ben jött az újabb csapás, az orosz repülőgép elleni merénylet. Most, amikor rendeződni látszódtak a dolgok, következett a mai tragikus esemény.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez