Hat év börtön toborzásért az Iszlám Állam seregébe

Nagyon érzékeny témának számít a muszlim Csecsenföldön az Iszlám Állam. Rendszeresen érkeznek hírek a dzsihádista terroristák soraiban harcoló csecsenekről, miközben sokan latolgatják a Kaukázus és az Iszlám Állam közötti kapcsolat lehetőségeit.

Ilyen körülmények között nem nagyon meglepő, hogy december 25-én hat év szabadságvesztésre ítéltek egy grúziai férfit két csecsen beszervezéséért az Iszlám Államba. A vád szerint a 25 éves Beszlan Cincalasvili idén július és augusztus között próbálta őket Groznijban rábeszélni, hogy utazzanak Szíriába és csatlakozzanak a militáns csoporthoz. Az ügyészek szerint útlevelet is ígért és segítséget a Grúzián át vezető úthoz.

Cincalasvili ügyvédje, Luiza Killajeva l nevezte a vádat és néhány részlettel próbálta árnyalni a képet a Kavkaz-uzel.ru hírportálnak. Eszerint a vádlott már nyolc éve költözött el Grúziából Groznijba, és az építőiparban dolgozott. Azt nem tudni, pontosan melyik grúz területről származik Cincalasvili, de a neve és csecsen kapcsolatai miatt feltehetően a Pankiszi-szorosban élő csecsen közösség tagja lehetett.

Cincalasvili verziója szerint a titkosszolgálat szervezte meg az egészet. Valójában a két férfi kezdett vele beszélgetni egy grozniji prakban arról, hogyan is juthatnának el Szíriába harcolni.

Akárhogy is, az tény, csecsenek is harcolnak az Iszlám Állam soraiban. Bár Ramzan Kadirov hangsúlyozza, ők vagy a nyugati országokban születtek, vagy több mint húsz éve elhagyták már Csecsenföldet. A Pankiszi-szoros csecsenjei pedig Abu Omar al-Sisani miatt kerültek reflektorfénybe. A dszihádisták egyik parancsnoka ugyanis a grúziai területről származik.

Kép: Abu Omar al-Sisani (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez