KO a műanyagnak: 3 földrész önkéntesei vették fel a kesztyűt az Adriáért

A kezdeményezéssel hagyományt szeretnének teremteni és példát mutatni, hogy a tudatosság és a környezetvédelem mindenki közös érdeke.

Az Adria műanyagszennyezettsége az egyik legkritikusabb az európai tengerek között, mindössze a Földközi-tenger és a Kelta-tenger előzi meg egy, a Marine Pollution Bulletin 2019 februári számában megjelent tanulmány szerint. Ezt a dél-olaszországi strandokon – hasonlóan más, turisták által kedvelt célponthoz – kevésbé lehet érezni a nyári hónapokban, hiszen ebben az időszakban az egyébként is környezettudatos olaszok kiemelt figyelmet szentelnek a népszerű strandok takarítására. Közelebbről megvizsgálva és a mélybe merülve viszont már feltűnik, hogy nagy a baj: a strandokon a mikroműanyag, a tengerfenéken pedig a legkülönfélébb műanyag- és más hulladékok jelenléte zavarja meg az idillt, arra emlékeztetve: az emberiség által megalkotott és legtöbbet használt mesterséges anyag mindenhol ott van. Pusztító vírusként kebelezi be majd fojtja meg a természetet, gyilkolja az állatokat, akik védtelenek vele szemben.

P1300668

Porto Badisco a dél-olaszországi Lecce egyik népszerű üdülőfaluja az Adria partján fekvő Otranto városától alig 20 perces autóútra. A nyári hónapokban a strandokon fürtökben lógnak a nyaralásukat töltő olaszok és külföldi turisták, évről évre többen. A területen a festői szépségű természet biodiverzitása az egyik legnagyobb kincs, amit a helyiek értékéhez méltón óvnak. A nyári dömpinget azonban elkerülhetetlenül megérzi a természet, a viharok és áramlatok pedig az Adria mindkét oldaláról a tengerbe sodorják a szemetet, ami előbb vagy utóbb vagy a partokon köt ki, vagy pedig a vízben marad – ha nem szedik ki onnan.

P1300648

A salentoi kis faluban a múlt hétvégén 3 földrész fiataljai döntöttek úgy, hogy  felveszik a kesztyűt, és egy napot arra szánnak az évből, hogy valamit visszaadjanak a természetnek. Az Észak-Amerikából, Európából és Ausztráliából érkező, a kalandturizmusban világszinten is élen járó Backroads túravezetői a SeeFar Egyesület tagjaival és a Diving Fraula helyi búvároktatási központ munkatársaival karöltve 4 helyszínen gyűjtötték a szemetet, strandokon, sziklákon és a tengerben.

A több, mint 100 önkéntes az Orte-öböl, a Porto Liunora, Porto Russo és Porto Badisco partjait tisztította meg, a búvárcsapat pedig a víz alatt kutatott hulladékok után.

Az eredmény: több, mint 1 tonna, pontosan 1162 kg szemét! Ebben a lehető legkülönfélébb műanyagok, mint a szívószálak, PET-palackok, kupakok, borotvák, csomagolások, nylon kötegelők, halászati termékek és más nem újrahasznosítható hulladékok (372kg), habszivacs (45kg), üvegek, konzerves dobozok, egyéb fémhulladékok (90kg) , használt gumiabroncsok (16kg) mellett több száz kilogrammnyi betontörmelék (639kg) is volt, amit kitartó és kemény munkával sikerült összegyűjtenie az akció résztvevőinek.

P1300695

A zsákokba gyűjtött hulladékokat a megfelelő hulladékgazdálkodási intézményekbe szállították, majd közös ebéden vitatták meg az eredményeket, vonták le a következtetéseket a partszakaszok és a tenger megtisztításáról. A Backroads részéről elhangzott, hogy a jövőben továbbra is azon dolgoznak majd, hogy a környezettudatosság minél nagyobb szerepet kapjon a tevékenységükben. A tengerbiológusok és helyi vállalkozók által alapított SeeFar Egyesület tagjai pedig elmondták: céljuk, hogy az említett partszakaszt tengeri természetvédelmi területté nyilvánítsák, törékeny élővilágát ezzel is megóvva. Emellett az oktatásra és újabb akciók szervezésére is nagy hangsúlyt helyeznek majd az első program sikerén felbuzdulva.

P1300690

Nemet mondani a műanyagra szinte lehetetlen, hiszen nem csak a csomagolások, de a hétköznapi tárgyaink nagy része is ebből készül. Arra viszont kötelességként kell tekintenünk, hogy a műanyaghulladék a helyére kerüljön, még ha mások nem is figyelnek erre. Egyénileg is sokat tehet mindenki, ha az útjába kerülő szemét mellett nem megy el szemlesütve, hanem lehajol érte. A kis dél-olaszországi faluban rendezett szemétszedés pedig bebizonyította: közös célokkal és kemény munkával nagy eredményeket lehet elérni. Csak egy jó ötlet kell hozzá és egy lelkes csapat.

GALÉRIA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez